2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Belföld

Feljelentés-kiegészítésnél tart a Mátsik-ügy

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség Mátsik György ügyében. Ennek keretében újabb adatokat, iratokat gyűjtenek be a Mansfeld Péterre halálbüntetést kérő egykori ügyész elleni feljelentéssel kapcsolatban, és értékelik őket.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Hír TV-nek elmondta: a főügyészség úgy ítélte meg, hogy a Mansfeld-per egykori ügyésze elleni feljelentés alapján nincsenek elegendő adatok annak eldöntéséhez, hogy indokolt-e a nyomozás elrendelése, vagy pedig a feljelentés elutasítása, ezért feljelentés-kiegészítést rendelt el. Ez a törvény szerint maximum 30 napig tarthat. Mint mondta: a feljelentés-kiegészítés keretében a főügyészség további adatokat, iratokat gyűjt, és azokat értékelve dönt a Mátsik elleni feljelentésről.

Mátsik György ellen
július végén az 1956-os elítélt Mansfeld Péter öccse, Mansfeld László és Dégi András, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke és jobbikos képviselők tettek feljelentést súlyos testi sértés, kényszervallatás, jogellenes fogva tartás és bűnpártolás miatt. Az ügyészség azonban nem talált elegendő bizonyítékot.

Legalább húsz embert juttatott akasztófára?

Túllihegés

Eörsi László történész a Magyar Nemzetnek elmondta, Mátsik még ügyésztársai közül is kiemelkedett különleges kíméletlenségével. „A büntetőeljárások során tanúsított magatartása vérgőzösebb volt kollégáiénál, ha fogalmazhatok így, a túllihegésnek voltak jelei” – nyilatkozta az 1956-os Intézet munkatársa.

Az ügyészi és a bírói felelősségről szólva Kahler Frigyes büntetőjogász, jogtörténész a Magyar Nemzetnek úgy vélekedett: a koncepciós perekben, a megtorlás időszakának ügyeiben bűnös összjáték zajlott a politikai döntéshozók és a diktatúra igazságszolgáltatása között.

Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírója a Lánchíd Rádióban fejtette ki, hogy bízik a Mansfeld Péterre halált kérő ügyész elszámoltatásában.

A Magyar Nemzet írta meg először, hogy valószínűleg életben van az a személy, aki ügyészként első fokon halálbüntetést kért Mansfeld Péterre, később a lap meg is találta a férfit, aki nyugdíjaséveit a budai I. kerületben éli feleségével. A Hír TV felkereste Mátsikot, aki a kamerák előtt igen félénknek bizonyult.

Fónay Jenő, egykori halálraítélt a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta: legalább húsz embert juttatott akasztófára az ’56-os forradalom és szabadságharc után Mátsik György. Az ügyész azért kért halálos ítéletet Fónayra, mert állítása szerint akkoriban ez volt a rend. Mindezt Fónaynak mondta el a Hír TV kamerái előtt, de ajtó mögül.

Mátsik 1958-ban halálbüntetést kért Blaski Józsefre is. Az '56-os forradalomban nemzetőrként részt vett férfi a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: ha a sors úgy hozná, hogy találkozhatna egykori ügyészével, aki halálbüntetést követelt rá és Mansfeld Péterre, nem mondana neki semmit. „Nemcsak ellenünk szólt ott, hanem a saját országa, a saját népe ellen is” – fogalmazott a 74 éves férfi.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!