2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Feljelentés a 420 milliárdos gigatender miatt

2017. október 6., péntek 06:45, frissítve: péntek 10:52

Hűtlen kezelés, valamint közbeszerzési versenykorlátozás miatt tett feljelentést a 420 milliárdos víziközmű-fejlesztési projekttel kapcsolatban Jávor Benedek.

A Párbeszéd EP-képviselője arra kérte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy rendeljen el nyomozást. A gigatender körüli szabálytalanságok miatt korábban 55 milliárd forintos büntetést is kilátásba helyezett az Európai Bizottság. A testület szerint a nyertesek közül mindössze 4 olyan volt, aki érvényes ajánlatot adott be, és azt is kifogásolták, hogy az uniós projekthez 5 milliárdért kötöttek tanácsadói keret-szerződést.

„Ennél a közbeszerzésnél részben irányított közbeszerzés volt, tehát úgy írták ki a feltételeket, hogy ez egy meghatározott üzleti kör számára kedvező legyen – nyilatkozta Jávor Benedek, hozzátéve: illetve a közbeszerzés során semmibe vették a közbeszerzési szabályokat, mind a magyar, mind az uniós szabályokat megszegve próbálták meg egy előre kijelölt üzleti kör számára elérhetővé tenni ezt az elképesztő mennyiségű pénzt.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter már 2 hete bejelentette, hogy a kormány nem fogadja el a gigaprojekttel kapcsolatos brüsszeli észrevételeket, ezért vitára számít az Európai Bizottsággal. Lázár János szerint ez ugyanakkor nem veszélyezteti a beruházás uniós támogatását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!