2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Feljelent az Együtt a Kubatov-lista miatt

2017. április 26., szerda 15:58, frissítve: szerda 17:23

Feljelentést tesz a Kubatov-lista miatt az Együtt, miután a Hír TV Egyenesen című műsorában a Tényi István arról beszélt: maga is közreműködött az adatbázis összeállításában. A feljelentéseiről elhíresült egykori Fidesz-tag azt mondta: többek között a Nemzeti Konzultációs kérdőívek alapján gyűjt adatokat a választókról a kormánypárt. Szerinte az adatbázis most is frissül.

„Bevallom őszintén, ugye ezt is elmondtam, én is gyártottam a Kubatov-listákat” – a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt a Fidesz választói adatbázisáról Tényi István. A feljelentéseiről elhíresült férfi azt mondta: egy zárt számítógépes rendszerben rögzítették, hogy a választópolgárok hogy viszonyulnak a kormánypárthoz.

„A választópolgárok mondjuk úgy rangsorolva voltak egytől tízig. És hát a legmegbízhatóbb egyének tízes pontszámot kaptak, a kevésbé megbízható mondjuk egyest, és volt negatív tartomány is, hogy már nagyon-nagyon ellenséges” – idézte fel Tényi.

Az aktivisták személyes megkeresés után osztályozzák a választókat, de az alapján is kaphatnak pontot, hogy például visszaküldték-e a Nemzeti Konzultációs kérdőívet – mondta Tényi. Szerinte a listákat most is frissítik.

– Ismeretségi körében, fideszes párttársa körében, április 8. előtti párttársa körében, vannak olyan emberek, akik ezt gyártják, és a mai napig aktívan gyártják?

– Vannak ilyenek, igen.

Az Együtt szerint mindez kimeríti a választási csalás fogalmát, így ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

„Jogtalanul, törvénytelenül, bűncselekmény által szerzett személyes adatokat használnak fel a választások kimenetelének befolyásolására. Kiket kell éppen felkeresni, kikhez kell elküldeni aktivistákat, hogy mozgósítsák őket, meg egyáltalán további százak személyes adatait kezelik” – közölte Juhász Péter pártelnök.

A Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely pártja nevében tagadta Kubatov-lista létezését.

– A Fidesz kizárólag csak írásbeli hozzájárulás alapján kezel személyes adatokat.

– Tehát alelnök úr azt cáfolja, hogy a nemzeti konzultációs ívek alapján személyes adatokat gyűjtene a Fidesz?

– Ez kizárt, lehetetlen, és cáfolom, és egyébként jogellenes is.

Az Együtt korábbi elnöke, Szigetvári Viktor 2015-ben már tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségnél a Kubatov-lista miatt, eljárás azonban akkor nem indult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!