2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Felfüggesztettet kapott, amiért lelőtt egy kutyát

2016. október 27., csütörtök 15:37, frissítve: csütörtök 17:02

Új eljárást rendelt el egy állatkínzási ügyben a másodfokú bíróság. A vádlott hivatásos vadász, egy kutyát lőtt le.

A vadász golyós puskával lőtt agyon egy német juhászkutyát 2013 tavaszán. Az állat juhokat kergetett. A férfi azzal védekezett, hogy féltette a jószágokat a kutyától, amelyet kóbor ebnek hitt. Ám kiderült, hogy a német juhászt a gazdája sétáltatta az erdőben. A vadászt első fokon bűnösnek találták. Védője felmentésért fellebbezett a Győri Törvényszékhez.

„Ha elfogadjuk azt, tisztelt törvényszék, hogy a tanúk nem mondanak igazat ebben a tekintetben, igaz, hogy nem látták a kutyát, amikor a támadás történt, igaz, hogy nem látták a kutyát, amikor a lövés történt, akkor azt sem tudják cáfolni, hogy ez a kutya támadta a juhokat, vagy nem támadta. Ha pedig támadta a juhokat, tisztelt törvényszék, akkor fennáll az állatvédelmi törvénynek az a paragrafusa, ami mentesíti a vadászt a kutya elpusztítása alól, és ebben az esetben nem követett el bűncselekményt” – mondta el a vádlott védője, Lascsik Ágoston.

A vádlott az utolsó szó jogán azt hangoztatta, hogy vadászemberként szereti az állatokat.

„Másként nem tudtam elhárítani, rákiabáltam, de még akkor sem az volt a szándékom, akkor is megpróbáltam máshogyan, amikor megfogtam a fegyvert, és kimentem, elmentem a juhok, meg a kutya felé, illetve hát akkor már elhaladtak előttem, és akkor sem láttam más megoldást. Ezek másodpercek, embert nem láttam, hangokat nem hallottam, úgy ítéltem meg, hogy a kutya teljesen egyedül van, kóbor állat, és a támadás fennállt, és ennek megakadályozása céljából adtam le egy lövést” – mondta a vádlott.

A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, és elrendelte a büntetőper megismétlését. Az első fokú bíróságnak helyszíni tárgyalást kell majd tartania.

„A másodfokú bíróság úgy látta, hogy tisztázni kell az első fokú eljárás során azokat a körülményeket, ami a lombozattal, illetőleg a fényviszonyokkal kapcsolatos. Ezalatt azt kell érteni, hogy márciusban történt a kutyának a lelövése, és egészen más lombozati viszonyok voltak akkor márciusban az elkövetés idején, mint akkor, amikor a nyomozás során a helyszíni szemle tartott. ezt az ellentmondást kell majd feloldania az elsőfokú bíróságnak!” – mondta Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője.

A vadász első fokon egyébként felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!