2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

Felfüggesztett kaptak Botka munkatársai a parkolóperben

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a szegedi parkolóper vádlottjait a Gyulai Járásbíróság. Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy ingyenes városi parkolóbérleteket osztottak szét.

  • Felfüggesztett kaptak Botka munkatársai a parkolóperben

A korábbi szegedi gyakorlatra és más városok példáira hivatkoztak a szegedi parkolóper vádlottjai. A „fontos személyeknek” fenntartott VIP-parkolóbérletekből a polgármesteri hivatali tisztviselők mellett országgyűlési képviselők, rendőrök és díszpolgárok is kaptak. Az elsőfokú bíróság szerint a gyakorlat társtettesként elkövetett hűtlen kezelésnek minősül. A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi két vezetője 10, illetve 8 hónap, a parkolási üzletágvezetőt 10 hónap felfüggesztett börtönt kapott. Kalmár Gábor kabinetfőnököt, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt és Solymos László alpolgármestert felbujtásért ítélték el. A bíró az indoklásában hangsúlyozta: a vádlottak nem voltak jogosultak arra, hogy ingyenesen igényeljenek vagy adjanak parkolóbérleteket.

„A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a parkolóbérletek ingyenessége, az, hogy az átadás ellenérték nélkül történt a vonatkozó években, és az a tény, hogy mind a Szegedi Közlekedési Kft. részéről eljáró vádlottakat, mind pedig Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatának valamint Polgármesteri Hivatalának részéről eljáró vádlottakat semmilyen jogszabály, képviselő-testületi döntés vagy más egyéb rendelkezés nem jogosította fel arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül igényeljen vagy juttasson parkolóbérleteket bárki részére is, egyértelműen bizonyított” – közölte Kis Krisztina, a Gyulai Járásbíróság tanácselnök bíró.

Botka Lászlót korábban tanúként hallgatták ki a büntetőügyben. Szeged polgármestere akkor azt mondta: a 2002 előtti fideszes városvezetés által kialakított gyakorlatot 2012-ben foglalták helyi rendeletbe. Eszerint a polgármesteri hivatal 65 parkolóbérletre kapott 97 százalékos kedvezményt, a listát pedig a kabinetfőnöke állította össze. A feljelentést tevő jogász szerint nem a kabinetfőnök, hanem Botka László a valódi bűnös, ezért lemondásra szólította fel a polgármestert.

„Senki sem gondolhatja, hogy egy Botka László által összehívott, és általa vezetett vezetői értekezleten úgy születtek döntések, hogy arról Botka László ne tudott volna, és az ő közvetlen munkatársa, kabinetfőnöke végrehajtotta volna az ő közvetlen beleegyezése, támogatása nélkül” – közölte Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom elnöke.

A kedden meghozott ítélet nem jogerős, a vádlottak ügyvédjei felmentésért, az ügyész súlyosításért fellebbeztek. Az elsőfokú ítéletre reagálva Botka László közleményében koncepciós eljárásnak nevezte az pert. A helyi KDNP viszont Solymos László alpolgármesternek távozását követeli.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!