2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Felfüggesztett és pénzbüntetés Fürstnek

,

2017. január 24., kedd 12:46, frissítve: kedd 21:34

Felfüggesztett szabadságvesztést kaptak első fokon a több mint tíz évvel ezelőtti, fővárosi ingatlanpanamában érintett egykori szocialista és szabaddemokrata politikusok. Fürst Györgyre és tizenegy társára másfél és két év közötti büntetést szabott ki a Fővárosi Törvényszék. Emellett Fürst Györgyöt 70 millió forintos pénzbüntetéssel is sújtották. Az érintettek a vád szerint áron alul, pályáztatás nélkül adtak el két Andrássy úti ingatlant még 2004-ben. Ezzel 350 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a VI. kerületi önkormányzatnak.

Az Andrássy út 47. szám alatti palota is része volt a 2004-es terézvárosi ingatlanmutyinak, de az Oktogon téri és az Anker közben lévő ingatlanokat is áron alul értékesítette a kerületi MSZP-s vezetés. A valós értékük feléért-harmadáért adták el a palotákat.

A bíróság mindössze két esetben vizsgálja a jogszerűtlen eladásokat különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt. A vádlottak VI. kerületi szocialista, szabaddemokrata politikusként vettek részt a két ingatlan pályáztatás nélküli eladásában. A tizennégy vádlott közül időközben három elhunyt, köztük Verók István, Terézváros korábbi polgármestere is. Az érintett szabaddemokrata és szocialista képviselők az eljárásban végig tagadták bűnösségüket.

„– Számít arra egyébként, hogy esetleg büntetőeljárást kezdeményeznek ön ellen?
– Mint említettem, nem kívánok az ügyben nyilatkozni.
– Megkérdezhetem, hogy miért nem nyilatkozik?
– Hát, a nem nyilatkozásnak talán az a lényege, hogy az ember nem mond semmit, tehát köszönöm a lehetőséget, de nem szeretnék az üggyel kapcsolatban semmit sem nyilatkozni” – fogalmazott Kékesi Tibor egykori szocialista önkormányzati képviselő.

A bíróság első fokon az összes vádlottra másfél és két év közötti felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Emellett Fürst György korábbi alpolgármestert 70 millió forintos pénzbüntetéssel is sújtották. A vádlottak szerint koncepciós eljárás folyik ellenük.

„A bíróság álláspontja szerint a vádlottak is azzal tisztában voltak, hogy az önkormányzat vagyona nem az ő vagyonuk. Az csak rájuk van bízva, lényegében azt a helyi választópolgárok közössége az alkotmányjogi és közigazgatási szabályok keretei között rájuk bízta” – jelentette ki Tóth Erzsébet bíró.

A Jobbik szégyellnivalónak tartja az ítéletet. A párt országgyűlési képviselője szerint az is kifogásolható, hogy csak két ingatlannal összefüggésben tartották bűnösnek a vádlottakat. „A magyar jogszolgáltatás, mert igazságszolgáltatás mélypontja, hogy Fürst György és tettestársai még ilyen cinikus hangot meg mernek ütni. Megdöbbentő, elképesztő és szégyenletes szerintünk az az ítélet, ami 12 év után megszületett végre. Azért is, mert két ingatlan kapcsán mondták ki bűnösségüket, pedig tudjuk, hogy nemcsak ez a két Andrássy úti palota, hanem egy egész palota sor érintett ebben az egész kérdéskörben” – nyilatkozta Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője.

A vádlottak több mint 350 millió forintos vagyoni hátrányt okozhattak Terézvárosnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!