2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Felcsúti lakcímmel rendelkezők csaptak le a legtöbb földre

2016. április 8., péntek 10:41, frissítve: péntek 10:43

Fejér megyei, felcsúti lakcímmel rendelkezők szerezték meg tavaly az állami földek csaknem 10 százalékát. Az Orbán-kormány egykori államtitkára, Ángyán József csütörtökön bemutatott jelentésében azt állítja: csak a területek 20 százaléka jutott helyieknek.

A kancelláriaminiszter összegzése szerint 180 ezer hektárnyi állami földet árvereztek el tavaly november óta összesen 240 milliárd forint értékben. „Soha föld ilyen összegen még nem kelt el Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a magyar vagyon a magyar emberek kezébe jó áron került. Tízezer vevő van. Tehát tízezer olyan család van, amely árverésen földet vásárolt” – mutatott rá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési volt államtitkára is összegzett. Ángyán József Bicskén értékelte a privatizáció első, a múlt év végén lezavart körének Fejér megyei eredményeit. Országszerte ott adták el a legtöbb állami földet.

„33 birtoktestet szereztek meg felcsútiak. Két családról van szó: a Mészáros és a Flier családról. Elég közeli kapcsolatok. Ők vitték el a 9,5 százalékát a megye összes területének. Ez a két család gyakorlatilag. 1600 hektárt” – mondta Ángyán József volt parlamenti államtitkár.

A Nemzeti Földalap hivatalos adatbázisából a Greenpeace környezetvédő szervezet gyűjtötte ki a részletes adatokat. Fejér megyében csak a területek 20 százaléka került helyiekhez. Bár a szabályok szerint csak 20 kilométeren belül élő földművesek vehettek állami földet, Fejér megyében előfordult, hogy a nyertes bejelentett lakcíme jóval távolabb van.

„Budapest II. kerület, Rózsadomb teteje. Elég rendes kis házikó, megnéztem. Velencén, 50,2 kilométerről helyi gazdának minősül. A Rózsadomb tetejéről” – hívta fel a figyelmet Ángyán.

Márciusban lezárult a földlicitek második fordulója is, de a kormány egy harmadik kört is tervez még az idén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!