2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Felavatták a Horthy-szobrot, de nem Perkátán

2017. május 20., szombat 16:02, frissítve: vasárnap 10:13

Mégis szobrot kapott Horthy Miklós. A Fejér megyei Kálozon lévő Zichy-kastély parkjában állították fel. Az egykori kormányzó mellszobrát a kastély tulajdonosa fogadta be. Eredetileg a szobrot a szintén Fejér megyei Perkátán szerették volna felállítani, ám ott a helyiek tiltakozása miatt az önkormányzat visszavonta korábbi engedélyét. A Horthy Miklós Társaság a következő hónapokban további szobrokat kíván állítani a néhai kormányzónak. Az egyik kezdeményező, Kubinyi Tamás író szerint a pártállami időket idézi az, hogy Perkátán megtiltották a szobor elhelyezését.

A Fejér megyei Kálozon, a Zichy Kastély parkjában kapott helyett Horthy Miklós mellszobra. Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke elmondta: azt szeretnék, hogyha a közbeszédben lehetne beszélni Horthy Miklósról, hiszen Bethlen Istvánt vagy Teleki Pált elismerte a kormány, elismerte a média. „Muszáj kibeszélni ezt a dolgot, nemcsak a jobboldallal, hanem baloldallal is.”

A szobrot eredetileg a közeli Perkátán állították volna fel,  ám ott a helyiek tiltakozása miatt az önkormányzat visszavonta korábbi engedélyét. Az egykori kormányzó szobrának a kálozi kastély tulajdonosa adott helyet. Pongrácz István azt mondta, lehangoló, hogy ilyen küzdelmes pár nap után neki kellett hazafias kötelességéből a szobrot Kálozon, a régi Zichy, Széchenyi család kastélya kertjében elhelyeztetni.

Érpatak polgármestere is befogadta volna a szobrot. Orosz Mihály Zoltán azt is mondta, ha rajta múlik, nemcsak Horthynak, hanem a magyarországi fehérterror egykori rettegett alakjainak, Prónaynak és Héjjasnak is szobra áll majd Magyarországon. „Lerombolták azokat az ideákat, azokat az eszméket, amiket Horthy Miklós is megtestesített, és hova jutottunk, hova jutott a magyar társadalom. Míg az egyik politikus, Rogán Antal korábban említette, hogy őt már nem érdekli, hogy Horthy vagy Károlyi, ő már ezzel a problémával nem akar foglalkozni, s azt mondta, hogy ő most már zsánerszobrokat szeretne az V. kerületben, polgármestersége alatt, s ekkor lett a rikkancs szobor, a Blikknek a szobra” – emlékeztetett Orosz Mihály Zoltán.

Az ünnepséget szervező új magyar gárda vezetője is üzent azoknak, akik ellenezték a szoborállítást. Mészáros István főkapitány úgy fogalmazott: „Horthy Miklósnak minden egyes talpalatnyi magyar földhöz van kötődése csonka honban és gúnyhatáron túl is… És ezt vegyék tudomásul a másként gondolkodók, azok a demokraták is, akik azt mondják, az a demokrácia, amit őt mondanak. Hát nem.”

Hegedűs Lóránt református lelkész szerint a baloldal azért gyalázza Horthy emlékezetét, hogy fenntartsák a magyarok fasiszta, antiszemita látszatát. „Horthy Miklóst és rendszerét azzal vádolják, hogy 1944-ben és 45-ben államapparátusi szinten is, túlteljesítve a normát szolgálta ki a náci német megszállókat. Ez kérem szépen aljas balliberális és történelmi hazugság, mely azt a célt szolgálja, hogy a billogot továbbra is ránk lehessen sütni.  Horthy Miklósra nemcsak mint a legnagyobb magyar mentő 20. századi politikusra kell tekintenünk, hanem úgy is, mint a legnagyobb zsidómentő politikusra” – mondta.

Az ünnepség koszorúzással zárult – mások mellett a Betyársereg hajtott fejet. A Horthy Miklós Társaság vezetője szerint egyébként a közeljövőben három új Horthy-szobrot is avatnak: Barcson, Budapesten, majd Tiszaalpáron.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!