2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Felavatták a felújított Kossuth-kompot

2017. augusztus 3., csütörtök 16:13, frissítve: csütörtök 16:21

A Balaton közepén avatták fel a felújított Kossuth-kompot. Az 1964-ben készült hajón 30 éve végeztek utoljára nagyobb renoválást, ezért már különösen nagy szükség volt a felújítására. A munkálatok közel 150 millió forintba kerültek – a költségeket a Balatoni Hajózási Zrt. állta.

A Kossuth-komp felújítása tavaly ősszel kezdődött, 150 ezer munkaóra alatt kívül-belül renoválták a több mint ötvenéves kompot.

„Csak a hajó teste maradt meg az eredeti formájában, hiszen a teljes felső fedélzetet lebontottuk, újraépítettük. Ötven tonna anyagot termeltünk ki egyébként a régi kompból, és természetesen a villamos rendszereket, a különböző kábelrendszereket is megújítottuk” – mondta Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. forgalmi és értékesítési igazgatója.

„Egy kompot másként kell vezetni, mint a többi hajót” – mondta Pauza László, aki a hetvenes években szolgált inasként, matrózként, majd pedig hajóskapitányként is a Kossuthon.

„Egy egészen más módszer, mert két oldalt, a két sarkon van egy meghajtómű, gyakorlatilag oldalirányba egy helyben tud forogni, tehát a kompoknál ez ideális” – tette hozzá.

A kompközlekedés a Balatoni Hajózási Zrt. egyik legjövedelmezőbb üzletága. Néhány napja köszöntötték az idei ötszázezredik utast.

„Az adataink jók, a tavalyi év egy 14 éves rekord megdőlését eredményezte, több mint 1 millió 100 ezer utast szállítottunk. A korábbi évekhez képest ez gyakorlatilag a különböző gépjárműveket, kerékpárt, illetve utasszámot figyelembe véve ez átlagosan egy 13 százalékos növekedést mutat a révüzletág esetében” – közölte Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A Balatonon összesen négy komp üzemel, mindegyik hasonló korú, mint a Kossuth. A BAHART a tervek szerint a következő években a Balaton Fejlesztési Program keretében a többi felújítására is sort kerít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!