2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Fél évet még kibírnak az altatógépek, az államtitkár nem lát gondot

2017. július 18., kedd 21:43, frissítve: szerda 15:45

A kórházak állami fenntartójának, az ajkai kórháznak és a CT-t működtető magáncégnek is van felelőssége abban, hogy nem vették észre a rosszindulatú daganatot az egyik betegnél – mondta az egészségügyi államtitkár. A diagnosztikai berendezés elavult volt, a készüléket azóta leállították, a környékből a betegeket a veszprémi kórházba viszik CT-re. Ugyancsak a közelmúltban számolt be a sajtó arról, hogy az Országos Kardiológiai Intézetben CT sincs, a pácienseket – esetenként nyitott mellkassal – szállítják át más intézménybe, hogy elvégezhessék rajtuk a vizsgálatot. A kormányzat a következő fél évben az összes CT-t felülvizsgálja, Ajkára pedig ideiglenesen mobil eszköz kerül.

Áprilisban írt ki közbeszerzést lélegeztetőgépek és monitorok vásárlására a kórházakat fenntartó szervezet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az egyik ajánlattevő, a General Electric szerint a pályázatot a Phillipsre szabták.

Cikkünk megjelenését követően a General Electric a következő állásfoglalást küldte el szerkesztőségünkbe

(a szöveget változtatás nélkül közöljük):

„A GE Healthcare egészségügyi technológiákat és szolgáltatásokat fejleszt, hogy segítsen megoldani azokat a kihívásokat, amelyekkel az egészségügyi szolgáltatók a világ minden táján szembesülnek.

Erős megfelelőségi kultúrát alakítottunk ki a vállalatnál és elkötelezettek vagyunk a tisztességes közbeszerzési gyakorlatok, a tisztességes verseny és a szabályozások betartása mellett Magyarországon is, mint minden más országban, ahol működünk.

Rendkívül fontos, hogy a pályázatok egyenlő versenyfeltételek mellett valósuljanak meg, annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldások és szolgáltatások a legversenyképesebb árak mellett legyenek biztosítva”

A GE a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely a beadványt megalapozottnak találta. A testület megsemmisítette a pályázatot, az ÁEK-t pedig 50 millió forintra bírságolta, ami súlyos büntetésnek számít. Összehasonlításul: a jegybanki alapítványok általában néhány százezer vagy millió forintot fizettek azért, amiért a kezdeti időkben mellőzték a közbeszerzéseket.

Az LMP társelnöke írásban kérdezte meg az egészségügyi kormányzattól, hogy lesz-e minisztériumi vizsgálat és felelősségre vonás. „A lélegeztető gép és monitor megbírságolása azért súlyos dolog, mert nem az első ilyen hatalmas közbeszerzés, volt ugye előzmény a röntgeneknél, CT-nél , tehát ez a mamut intézmény. Ez a mamut intézmény, ez az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorlatilag egy visszaeső és nagyiparban csinálja a megbuherált közbeszerzéseket. Ezeken életek is múlhatnak” – hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos.

A tendernek egyelőre nincsenek következményei.

– A bírság első fokon volt, az ÁEEK bíróságon megtámadta ezt a döntést, hiszen úgy gondolja, hogy jól járt el és mindaddig, amíg nincs jogerős ítélet, addig ezt tartjuk mérvadónak. Tehát ez ügyben nincs egyelőre felelősségre vonás. 
– De el tudja képzelni azt, hogy csak a Phillipsre írták ki ezt a pályázatot?
– Nem. És az a véleményem, hogy nem ez történt

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár

Mivel a pályázatot a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, újat kell kiírni, így az eszközök beszerzése csúszik.

„Nem okoz semmilyen fennakadást, annyi, hogy akkor egy fél évvel tovább kell szolgálniuk ezeknek az altatógépeknek, ennyi a probléma, semmi több. Nyilván akkor a jelenlegi működő gépparknak a fenntartásáról kell gondoskodnunk – szervizi szempontra gondolok első körben –, ez is működőképes, hiszen van élő szerződésünk rá” – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán.

A Pillips magyarországi leánycégét többször kerestük, de a telefont egyszer sem vették fel. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Döntőbizottság határozata ellen közigazgatási pert indít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!