2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fél éve csúsznak a szemétszámlák Szegeden

2017. június 5., hétfő 15:02, frissítve: hétfő 16:04

Az állami kukaholding január óta nem küldte ki a negyedéves csekkeket. A központ a hibás adatszolgáltatásra hivatkozik.

Sok helyen csaknem fél éve nem érkezik meg az első negyedéves szemétszámla. A törvény szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. köteles beszedni a szemétdíjakat, ezután kapják meg azt a közszolgáltatók. A központ működése miatt sokan elégedetlenek.

„Nem jó senkinek sem. Nekem se. Így van. Nyugdíjas vagyok, aztán akkor kicsi a lóvé” – mondta Kálmán Antal helyi lakos.

„Három-négy csekk jön egyszerre, és akkor nem mindegy már nekünk. Főleg kisnyugdíjasoknak. Nem vagyunk vele egyetértve” – mondta egy másik helyi, Ördög Lászlóné.

„Nekünk ez nagyon bizonytalan, mert már most itt vagyunk a félév elején. Sajnos összeget nem tudunk, se azt, hogy mikor fizetünk, se azt, hogy egyszerre mennyit kell kifizetni” – fogalmazott Csányi Istvánné.

A fenntartó szerint a számlák azért késnek, mert hibás adatokat küldött a szegedi szemétszállító. Most azt ígérik, jövő héten az ügyfeleknél lesznek a számlák.

„Mind azt a százharminc közszolgáltatót, aki még az első negyedévben közszolgáltatói státuszban volt, sokan keresik a lakosok. Nálunk is nagyon sok kérdés merült föl. Ennek kapcsán a média is több alkalommal megkeresett bennünket, és akkor az NHKV reagálása az volt, hogy valamikor május közepére elkészülnek a számlák. Ez nem szegedi probléma, ez országos probléma, az egész országban a lakosság várja, hogy mikor fizethet, és csak ne torlódjanak fel a fizetni valói, ezért voltak ezek a megkeresések. A június hatodikához kapcsolódóan én nagyon bízom benne, hogy akkor az országos számlázási rendszer beindul” – nyilatkozta a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Koltainé Farkas Gabriella.

A szegedi hulladékgazdálkodási cég január óta hitelkeretéből is felhasználva mintegy félmilliárd forintot költött a munka elvégzésére. Az állami vagyonkezelőtől csak áprilisban kapta meg a tavalyi utolsó negyedéves elszámolást, 450 millió forintot. A szegedi közszolgáltató cég vezetője hozzátette: a legutóbbi elszámolásnál a fenntartótól nem azt az összeget kapták meg, mely munkájuk elvégzését teljesen fedezte volna, így azt más bevételekből egészíti ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!