2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Fekete ruhás nővér: elhatárolódás nincs, csak csoki és virág

2017. február 19., vasárnap 19:52, frissítve: vasárnap 19:56

Nem határolódik el a fekete ruhás nővér öngyilkossági kísérletének kudarcán sajnálkozó fideszestől a miniszterelnöki megbízott, aki az ápolók napja alkalmából csokival és virággal köszöntötte a váci kórház dolgozóit. Nyitrai Zsolt a béremelési ígéreteket ismételte, a szakszervezet viszont azt szeretné, ha legalább a nyugati bérek 60 százalékát keresnék a magyar ápolók.

Kár, hogy nem sikerült – így reagált Kakuk Zoltán a salgótarjáni önkormányzat fideszes delegáltja a Sándor Mária feketeruhás ápoló öngyilkossági kísérletéről szóló hírre a Facebookon. A népjóléti bizottság külsős tagja ma már sajnálja kommentjét.

És ha egyszer találkozunk, egy kávéra meg fogom hívni őt.

Azon viszont Kakuk nem gondolkodik, hogy lemondjon, kommentjéből ugyanis szerinte csak a helyi Jobbik és MSZP csinált botrányt.

„Tagságomat megtartom. Én nem érzem magam hibásnak, hogy ezért le kéne mondanom. Én eddig is együtt tudtam működni akár az MSZP-vel, akár a Jobbikkal kemény kampányokba, kemény dolgokba. Ők most ezt csak felvetették, mert elmondtam a véleményem a közgyűlésről, a viselt dolgaikról” – mondta a népjóléti bizottság Fidesz által delegált tagja.

Kakuk egyébként a Facebookon a bírálóit sem kímélte, több hozzászólónak, idézem, a „gusztustalan pofáját” szidta, és volt, akinek azt kívánta: szép csendben aludjon el.

– Önök szerint helye van-e a közéletben egy olyan embernek, aki más halálát kívánja. Igen vagy nem?
– Az előbb említettem, nagyon-nagyon helytelennek tartjuk a kijelentést, amit képviselőtársunk tett, és Sándor Máriának meg jobbulást kívánunk természetesen.
– És válaszol? Hogy igen vagy nem?
– Nagyon helytelen, amit tett, köszönöm szépen.

Ha elhatárolódást nem is, csokit és virágot kaptak az ápolók a miniszterelnöki megbízottól a váci kórházban, ahogy megismételt ígéretet is.

„A köszönet mellett fontos az erkölcsi és az anyagi megbecsülés is. Pont ennek okán Magyarország kormánya úgy döntött, hogy az ápolók, ápolónők fizetését 65%-kal emeli meg a 2019-es esztendőig” – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

A Párbeszéd szerint ez a béremelés nem fogja megállítani az ápolók és orvosok külföldre vándorlását.

„A kormány azzal szájkaratézik ma, hogy a 107 ezer forintos megemelt bérminimumtól majd itt maradnak a kórházi dolgozók, az ápolók. Nem maradnak itt. 107 ezer forintból nem lehet megélni” – hangsúlyozta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A független egészségügyi szakszervezet szerint nem csak a fizetés kevés, az is nagy gond, hogy a munkaerőhiány miatt túlhajszoltak az ápolók.

„Nem azt várják ők sem, hogy svájci bérekért dolgozzanak itthon, de ha éreznék jobban az erkölcsi és anyagi megbecsülést, és hogy meg tudnak élni a fizetésükből, és nem kell heti 72 órát dolgozni, nem kell másodállást vállalni, akkor itthon maradnának, hiszen más is köti az embereket a hazájukhoz, nem kizárólag a bér” – így Soós Adrianna, a FESZ elnöke.

A szakszervezet célja, hogy kikényszerítse a kormánytól, hogy legalább a nyugati bérek 60%-át megkaphassák az egészségügyben dolgozók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!