2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fekete György nem nevezte meg az „árulókat”

2017. október 10., kedd 20:32

Vashegyi Györgyöt választották a Magyar Művészeti Akadémia új elnökévé. Fekete Györgyöt váltja a poszton, ő búcsúbeszédében a szervezet árulóiról beszélt, de később a Hír TV-nek azt mondta: a választási kampány után megnyugszanak majd a kedélyek. Az új elnök fejleszteni szeretné az akadémiát.

A Pesti Vigadó előterében, egy monitoron követhette a sajtó a Magyar Művészeti Akadémia tisztújítását. Az elnöki tisztre Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt és Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert jelölték. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező visszalépett, és végül az alelnöki posztért indult. „Ahogy elmondtam a meghallgatás alkalmával is: én nem megnyitókra szoktam járni, akkor jövök el általában, ha kevesen vagyunk egy kiállításon, sajnos a vigadó kiállításain kongó termek vannak” – mondta Jankovics.

Fekete György 2011 óta állt az z MMA élén, őt nem választották, hanem Orbán Viktor javaslatára nevezték ki a testület élére.

„Sorainkból áruló kilépők is voltak, és elviseltük éveken keresztül a magyar sajtó egy részének alávaló támadásait. Jól viseltük. Egészségesek maradtunk, tisztességesek maradtunk, nem lőttünk vissza, hanem azt mondtuk, hogy nekünk egyetlen dolgunk van: minden reggel szűzen ébredni, és megcsinálni azt, amire a nemzettől megbízatást kaptunk” – fogalmazott a leköszönő elnök.

Fekete Hír TV-nek azt is mondta: szerinte a választási kampány után megnyugszanak a kedélyek.

– Árulókat is emlegetett a beszédében, kikre gondolt?
– Azokra gondoltam, akik abban a pillanatban léptek ki az akadémiáról, amikor a legnagyobb szükség lett volna rájuk, és ennek nyilván anyagi hátterei vannak, egzisztenciális hátterei.
– Gondolja, a politika ebben nem volt benne?
– Politika nem volt benne, a politika viseli a következményeit. Mi tudunk olyan művészekről, akiknek azt mondták, hogy ha az akadémia tagjai lesznek, ővelük soha nem fog foglalkozni egyetlen egy nyugat-európai szervezet sem. Tudomásul vettük, jó napot kívánok!
– Mondjon egy nevet!
– Hát, eszem ágában sincs.

Az új elnököt titkos szavazással választották meg az akadémia tagjai. Vashegyi György azt ígérte a Hír TV-nek, hogy soha olyan dologba nem fog beleszólni, amihez nem ért. „Nagyon igyekszem mindenkivel korrekt, közérdekű, jóhiszemű, nyitott kommunikációt folytatni. Az együttműködésben hiszek tehát, nagyon ráfér erre az országra.”

Vashegyi György november 5-én veszi át az elnöki tisztséget Fekete Györgytől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!