2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fejedelmi helyzet, 45 oldalnyi panasz a tankönyvre

2016. május 21., szombat 21:00, frissítve: hétfő 13:41

Kifelejtett király, hibás ábrák, pontatlan címek. Újabb kísérleti tankönyvről készített hibajegyzéket a Történelemtanárok Egylete. Az LMP a szakképzés átalakításának terve ellen tiltakozik.

„Ezen az oldalon van egy táblázat, amely az erdélyi fejedelmeket és a magyar királyokat sorolja fel a korszakban. Itt Szapolyai János erdélyi fejedelmeként szerepel, miközben a magyar királyok közül kihagyták, ami szakmai hiba” – a tizedikesek kísérleti tankönyvét elemezte a Történelemtanárok Egylete. 45 oldalon át sorolják kifogásaikat, találtak téves szakkifejezéseket és megoldhatatlan feladatokat is. Korábban a kilencedikesek tankönyvét is ízekre szedték.

„Azt gondoljuk, hogy ezek félkész tankönyvek, amelyek annak ellenére, hogy félkész állapotban vannak, bekerültek már második éve a közoktatásba. Tehát ezeket a könyveket több ezer iskolában használják a diákok és a tanárok. A kilencedikes könyvnek már megvan a végleges engedélye, tehát már kijavították a hibákat, de ezeket még nem láttuk, a tizedikest pedig most fogják még átdolgozni” – mondta a Történelemtanárok Egyletének egyik tagja, az elemzés egyik szerzője, Repárszky Ildikó.

„Ez nemcsak a történelemkönyvre igaz, két évvel ezelőtt komoly szakmai viták voltak az irodalomkönyvről” – az LMP szakpolitikusa az új tankönyvek mellett a szakképzés átalakítását is bírálja. A szakmunkásképzőkben és a szakgimnáziumokban, régi nevükön a szakközépiskolákban, a szakmai órák számát a hagyományos, közismereti tárgyak rovására növelné a kormány.

„Ma Nyugat-Európában kb. 40 százalékos a pályamódosítók aránya. Tehát aki más pályán dolgozik, mint ahol elindult. Ezt ez a rendszer lehetetlenné fogja tenni” – hívta fel a figyelmet Pető Ernő felsőoktatási szakszóvivő.

A szakszervezetek a közelmúltban kapták meg véleményezésre a szakgimnáziumok közismereti kerettanterveit. Ezekben az iskolákban szeptembertől jóval kevesebb földrajz-, kémia-, fizika-, biológia- és informatikatanárra lesz szükség. A diákoknak csak abból az egy természettudományból lesz órájuk, amely a szakmájukhoz feltétlenül kell. A gépészeknek például fizikából, az egészségügyiseknek pedig biológiából.

„A közismereti kerettanterv mellett szükség lenne, hogy a szakmai kerettantervet is nyilvánosságra hozzák, hiszen a szeptembertől eszerint kívánják a tanítást megkezdeni, akkor ehhez az intézményeknek a pedagógiai programját, saját hely tantervért át kellene dolgozni, és úgy látjuk, hogy erre nem lesz idő” – mutatott rá Galló Istvánné.

A pedagógus-szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy halassza el egy évvel az új kerettantervek bevezetését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!