2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Fegyvert is bevetnek a migránsok ellen?

,

2016. március 17., csütörtök 13:53, frissítve: csütörtök 15:29

Gumiszabállyal magyarázta a rendészeti államtitkár a migrációs válsághelyzet kihirdetését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után. A szocialisták szerint indokolatlan volt kiterjeszteni az intézkedést az egész országra.

Mindennapossá vált a látvány a görög–macedón határon, hogy menekültek ezrei vesztegelnek, amióta a balkáni országok szigorítottak a határátlépésen. „Nem érdekel, tudom kezelni, az az álmom, hogy átjutok a határon, mert a háború elől menekülünk, egy olyan helyet keresünk, ahol megvédenek minket, ezt keressük. Kérlek, Európa, azért jöttünk, hogy átmenjünk a határon, tudom, hogy nagy szíved van, mindenkinek Európában, és nekünk erre van szükségünk” – fohászkodott egy szír férfi.

Pintér Sándor belügyminiszter múlt héten rendelt el országos készültséget. Egyes jogvédők szervezetek már akkor megjegyezték, hogy szerintük az intézkedés jogszabályi feltételei nem álltak fenn, a közelmúltban nem érkezett annyi menekült, ami indokolta volna a válsághelyzet kihirdetését.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjai is a kormányzati magyarázatra voltak kíváncsiak csütörtökön. A rendészeti államtitkár a gumiszabályra hivatkozott, amely megengedi, hogy a közbiztonság, a közrend vagy a közegészségügy veszélyeztetésére hivatkozva a kormány bármikor migrációs veszélyhelyzetet hirdessen. Tasnádi László szerint bármikor megindulhatnak az egyre türelmetlenebb menekültek Görögországból. „Van olyan információnk, hogy alternatív útvonalat keresnek most az embercsempészek. Ez annak köszönhető, hogy felállt a teljes jogrendszer a balkáni útvonalon és más útvonalat kell választaniuk. Így merül fel a romániai határ, illetve Albánia irányában Olaszország céllal” – mondta a BM rendészeti államtitkára.

A bizottság fideszes alelnöke azt mondta: újabb 1500 egyenruhást vezényeltek a déli határra. Ha kell, tíz napon belül el tudják kezdeni a magyar–román határon a drótkerítés felépítését, tette hozzá Németh Szilárd. „Magyarország függetlenségét, Magyarország jogrendjét, Magyarország biztonságát a katonáknak és a rendőröknek, tehát azok, akik ezért felelnek, akár fegyverrel is meg kell védeniük” – fogalmazott Németh Szilárd.

A bizottság szocialista elnöke szerint eltúlzott intézkedés volt veszélyhelyzetet hirdetni az egész országra. „A személyes véleményem szerint az egész országra nem volt indokolt kiterjeszteni. A déli határszakaszon, ahol a Macedón helyzet, a bolgár helyzet, a görög helyzet alapján tényszerűen több tízezer embernek a valamilyen útvonalkeresése várható, a déli határszakaszon indokolt lehet ezt fenntartani” – vélekedett Molnár Zsolt.

Az LMP visszaállítaná a határőrséget, a rendőrség létszámát pedig háromezer-kétszáz fővel emelné. „Jól megfizetett rendőrökre van szükség, ezt is nagyon fontos, és kellő létszámban kell hogy legyenek. Borzalmas történeteket lehetett hallani, hogy milyen körülmények között kellett a rendőrségnek helyt állni. Nem véletlen, hogy a katonaságnak a segítségében kell folyamatosan gondolkodni” – jegyezte meg Szél Bernadett.

Az országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a migrációs helyzetet naponta elemzik.

Közben Európa vezetői folytatják az egyezkedést a törökökkel Brüsszelben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!