2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Fazekast nem érdeki, hogy lesz-e uniós eljárás

2016. június 29., szerda 20:53, frissítve: csütörtök 07:22

Nem foglalkozik a földművelésügyi miniszter azzal, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít-e a vidékfejlesztési hivatal átszervezése miatt. Az MVH a szaktárcába olvad be, ám az uniós pénzek kezelése miatt erről az unióval is egyeztetnie kell a kormánynak. Fazekas Sándor egyébként azt ígéri: a gazdák nem fogják megérezni jövőre a háttérintézmények átalakítását vagy megszűnését.

Határidőre, azaz  június 30-ig valamennyi 2015. évi egységes agrártámogatási kérelmet kifizetik az igénylőknek – jelentette be a földművelésügyi miniszter és a megszüntetésre ítélt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.



Európában Magyarország mellett csupán három másik tagország tudta maradéktalanul teljesíteni az új közös agrárpolitika feltételeit, azaz előlegként, úgynevezett zöldítési támogatást is tudott fizetni.

– 422,5 milliárd forint agrártámogatást határidőre eljuttattunk az arra jogosult gazdálkodóknak. Nagyon sok európai uniós tagország ezt nem tudta megtenni, emiatt a végkifizetés határidejét az Európai Unió ki is tolta, október közepéig.
– Egyébként ezt a jól működő rendszert érdemes földarabolni? Lesz ennek esetleg valami hátulütője? Lehet, hogy jövőre nem leszünk ennyire dinamikusak?
– Az a célunk, hogy a kifizetések ne változzanak meg. A magyar gazdák abból semmit nem érezhetnek, hogyha bármilyen átalakulás van az intézményrendszerben – mondta el Gyuricza Csaba, az MVH elnöke.

Fazekas Sándor egyelőre nem tudta megmondani, hogy a megszűnő hivatalt hogyan építik be a minisztériumba. A tárcavezető a változtatás terveit már jelezte Brüsszelnek.

– A minisztérium belső szervezeti felépítéséről szerintem most nem kell, hogy részletekbe menjünk, az nyilván mindig a feladatokhoz igazodik, most is és a jövőben is.
– S még egy kérdés, nem tart-e esetleg attól a magyar kormány, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indít amiatt, mert, ugye, egy kifizetőügynökséget csakúgy megszüntetni hipp-hopp nem lehet. Tehát mindenféleképpen Brüsszelnek valamiféle rábólintására szükség lesz. Ez meg van-e már, vagy ha meg lesz, akkor mikor lesz?
– A sajtótalálgatásokkal, amik most az ön kérdésében testet öltenek, nem kívánok foglalkozni – fogalmazott Fazekas Sándor.

A földművelésügyi tárcába olvad be a Nemzeti Földalap is.

„Ugye, eddig az FM irányította a Nemzeti Földalapkezelőt, meg ezután is az FM fogja irányítani, azzal a különbséggel, hogy nem egy önálló költségvetési szervként, nem egy önálló cégként, most ezt idézőjelben mondom, működik az NFA, hanem valamilyen integratív része lesz a minisztériumnak, ez inkább csak a szervezeti és működési szabályzat átdolgozása miatt lesz érdekes folyamat, az irányítás szempontjából olyan nagy jelentősége nincs a dolognak, majd azt rendesen körbe kell járni, hogy a helyszíni ellenőrzések mondjuk a haszonbérbe adott területek után, vagy éppen a számlázási feladatokat hogyan tudjuk a minisztérium struktúrájába beilleszteni, de hát ezek nem lehetetlen feladatok” – fejtette ki Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár.

Bitay Márton szerint a földalap a mindenki által ismert struktúrájában dolgozik tovább.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!