2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Erdőprivatizáció: Fazekas tagad

,

2015. október 28., szerda 18:53, frissítve: szerda 19:01

Tagadta az állami erdők privatizálásának szándékát a földművelésügyi miniszter az Országgyűlés szakbizottságában. Lázár János kancelláriaminiszterrel ellentétben Fazekas Sándor azt állítja, hogy az állami erdészetek jól működnek. A tárcavezető szerint nem aggályos, hogy uniós védettséget élvező területek is magántulajdonba kerülnek.

„Miniszter úr, 6,5 milliárdot adtak most az Audinak 380 munkahelyért. Mezőhegyesen 480-at fognak tönkretenni. És akkor a többiről azért nem beszélnek, mert ott egy kisvárost is tönkretesznek.” – Az Országgyűlés szakbizottságában sem hagyta szó nélkül a Gyurcsány-kormány földművelésügyi államtitkára, hogy azokat a földeket is dobra verik, amelyeket az évszázados múltú mezőhegyesi ménesbirtok bérelt eddig. Gőgös Zoltán szerint kiszámíthatatlanná teszi a gazdálkodást az a fideszes javaslat is, amely kötelezővé tenné a földbérleti díjak újratárgyalását kétévente.

„Gőgös Zoltánnak mély szakmaiságtól áthatott dühkitörésére nem kívánok válaszolni részletekre menően” – reagált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Megválaszolandó kérdések így is akadtak. A bizottság ellenzéki tagjai arról faggatták a minisztert, hogy a szántók után az állami erdőket és erdészeteket is privatizálja-e a kormány.  „Az összes állami erdészetnél egy komolyabb felülvizsgálat került elrendelésre. Nem tudjuk, hogy nem-e így akar megágyazni annak a kormány vagy esetlegesen akár a szaktárca, hogy a következő nagy értékesítési hullám az az erdő legyen” – vette föl Legény Zsolt, a mezőgazdasági bizottság szocialista tagja.

A felülvizsgálatot Lázár János kancelláriaminiszter rendelte el, miután kiszivárgott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése. A Kehi szerint az erdőgazdaságok szórják a pénzt ahelyett, hogy nyereséget termelnének az államnak. Fazekas Sándor másként ítéli meg a cégek működését. „Szerintem az erdészetek összességében teljesítik a közjóléti feladataikat, nem elsősorban profitorientáltak, szolgáltatnak, több ezer, sőt több tízezer munkahelyet tartanak fenn ma is. Nincs szándék és lehetőség sem az erdők privatizációjára, a kormánynak nincs ilyen döntése, nincs ilyen szándéka” – szögezte le Fazekas.

Eladhatnak viszont NATURA 2000-es területeket, amelyeket az Európai Unió véd. Erről már a Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt beszélt a miniszter. „Védett értéket akkor is kiemelten kezeli, amikor az magánterületen van. És én nem látom akadályát annak, hogy ha a NATURA 2000-es területeknek a meghatározó része eddig is magánterületen volt, akkor még x mennyiségű hektár ebbe a tulajdonosi körbe kerül” – mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: a nemzeti parkok vagyonkezelésére 2026-ig szóló tervet fogadhat el jövőre a kormány. Ha a miniszteren múlt volna, a nemzeti parkok földjei is kalapács alá kerülhettek volna. De az Alkotmánybíróság júniusban megtiltotta, hogy a nemzeti parkok védett területei a Nemzeti Földalaphoz kerüljenek.

A pereskedés ellenére eladnák

Közben kiderült, a pereskedés ellenére eladná az egykori Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeit a kormány, az árverést december 8-án rendezik Székesfehérváron. A mintagazdaság ügyvezetője közleményben tiltakozik a Földalapkezelő döntése ellen. A kishantosi földeket a második Orbán-kormány új bérlőknek adta, ám a mintagazdaság bíróságra ment, és júniusban az egyik pert jogerősen meg is nyerte. A Fővárosi Törvényszék kimondta a haszonbérleti szerződés érvénytelenségét. A Nemzeti Földalap azonban a per tárgyául szolgáló parcellát is privatizálná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!