2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

FAZ: A Fidesznek a szélsőjobboldalon a helye

2017. május 3., szerda 08:02, frissítve: szerda 08:32

A Fidesznek az európai szélsőjobboldalon a helye, a jobbközép ideológiát csak lejáratja – ez egy német vélemény a magyar kormánypártról, egy amerikai értelmezés szerint pedig a Fidesz mára nemcsak a liberalizmussal, hanem a teljes nyugati világrenddel is szembefordult.

Orbán nem tágít, az Európai Néppárt vezetősége sem tudta meggyőzni a felsőoktatási törvény módosításáról és arról sem, hogy a magyar kormány állítsa le a civil szervezetek elleni támadásokat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung összefoglalója szerint a Fidesz Brüsszel-ellenes propagandája a néppártot is megosztja, mert német képviselők szerint ilyen nyíltan Európa-ellenes pártnak csak a szélsőjobboldalon van helye, az európai értelemben vett jobboldalon nincs.

Orbán Viktor egyre inkább Oroszországban érzi magát, ezért emlékeztették tüntetők, hogy Magyarország még Európához tartozik. A Vice összefoglalója szerint Orbán futószalagon másolja azokat az intézkedéseket, amelyekkel Putyinhoz hasonlóan megtarthatja a hatalmát. Módosította a választási törvényt, kézi vezérlésűvé tette a média nagy részét, a civil szervezeteket kivéreztetné, és az ideológiailag szabad – a magyar költségvetésnek nem kiszolgáltatott – egyetemeket is kinyírná.

Ideológiák csatája a CEU elleni kormányzati támadás – írja a Bloomberg. Orbán Viktor évekkel ezelőtt szembefordult már a liberalizmussal, és legalább 2014, más számítások szerint 2010 óta építi autoriter rendszerét. Az EU-nál mégis a Közép-európai Egyetem elleni támadás volt az utolsó csepp, mert Orbán így az egész nyugati értékrenddel szembefordult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!