2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

„Farkas Flórián miért nincs még börtönben?”

2015. október 24., szombat 10:50, frissítve: szombat 18:29

Cigányútra ment a roma önkormányzat állami támogatása. A NAV három ügyben nyomoz, de gyanúsított még nincs. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vizsgálatából kiderült, hogy az ORÖ-ben 272 millió forintot költöttek el szabálytalanul, ebből 228 milliót vissza kell fizetni. A botrány miatt a kormány csaknem 10 milliárd forint uniós támogatást vett el az ORÖ-től.

Harkály Csaba 16 éves, hátrányos helyzetű családban él. Hatan havonta alig 130 ezer forintból gazdálkodnak. Két éve megpályázott egy olyan, hátrányos helyzetű gyerekek részére kiírt programot, amelyet, a magyar kormány, az akkor még Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat Indított. A fiú két éven át havi 13 ezer forintot, azaz összesen 260 ezret nyert, de csak egyhavi támogatást kapott meg. Pedig lett volna helye a pénznek. „Tanszerekre, meg ami az iskolába kell még, például a bérlet, buszbérlet, ebédpénz, akkor osztálypénzt befizetni. Akkor ez így könnyebb lett volna a szüleimnek is” – mondta Harkály Csaba.

2 ezer gyerek járhatott így. Az a 600 gyerek sem kapott semmit, akiknek táblagépet ígért a fideszes parlamenti képviselő által alapított szervezet. A Roma Polgári Tömörülés elnöke szerint tudatoson szivattyúzták ki a pénzt Farkas Flórián idejében az ORÖ-nél. „Az elmúlt időszakban, 2011 és 2014 között óriási pénzeket vettek ki: fizetés, tiszteletdíj, megbízási szerződések alapján, több százezer forintokat, a képviselők is, meg a hozzájuk kapcsolódó személyek is, illetve a hivatali dolgozók is” – állítja Makai István.

Az Országos Roma Önkormányzat körüli botrány idén februárban kezdődött, miután kiderült, hogy a program keretében Farkas Flóriánék csaknem 200 milliót költöttek luxusirodára és autókra. „A mi megítélésünk szerint ebből már rég börtönnek kéne lenni. Hogyha Lagzi Lajcsit el lehet vinni egy 30 milliós csalás gyanújával, nem értjük, hogy Farkas Flórián miért nincsen még börtönben?” – mondta Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője.

A NAV három ügyben nyomoz, de gyanúsított még nincs. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vizsgálatából kiderült, hogy az ORÖ-ben 272 millió forintot költöttek el szabálytalanul, ebből 228 milliót vissza kell fizetni. A botrány miatt a kormány csaknem 10 milliárd forint uniós támogatást vett el az ORÖ-től. A szervezet mostani vezetője azonban derűlátó a jövőt illetően.

„Elképzelhetetlen, hogy az Országos Roma Önkormányzat nélkül roma programokat bonyolítanának le, hiszen 2011-ben, amikor éppen Magyarország töltötte be a soros elnökséget, akkor fogadták el az európai roma stratégiát. Az európai roma stratégia kapcsán fogadtuk el és írtunk alá egy keretmegállapodást a miniszterelnök úrral, és abban olyan indikátorok vannak, akár a foglalkoztatás, akár a lakhatás, akár az oktatás terén, amiket teljesítenünk kell” – hangsúlyozta Hegedűs István.

Szerettük volna megszólaltatni az Emberi Erőforrások Minisztériumát és Farkas Flóriánt is, de nem nyilatkoztak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!