2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Beteggé tehet az olcsó fagyi

2016. július 31., vasárnap 11:33, frissítve: vasárnap 13:22

Az egészségre is kockázatosak lehetnek az olcsó, de silány minőségű fagylaltok. A Hír TV-nek nyilatkozó cukrász szerint az országot ellepő, albán típusú üzletekben természetes anyagok helyett a megengedettnél jóval több habosítót, stabilizátorokat és aromát tesznek a termékbe. A szakmai ipartestület az élelmiszertörvény mielőbbi szigorítását követeli.

Levendulavirágból és valódi sárgabarackból készül a kézműves fagylalt az egyik belvárosi cukrászdában. 10 dkg fagyi, vagyis 2 gombóc itt 600 forintba kerül. A tulajdonos arra panaszkodik: egyre nagyobb károkat okoz neki és cukrász társainak is az úgynevezett albán jelenség. A hazai piacra betörő albán és makedón kereskedők ugyanis jóval olcsóbb, de silányabb minőségű termékekkel csábítják el a fogyasztókat. „Elsősorban olyan habosítókat, stabilizátorokat használnak, amelyet lehet, hogy egy rendes kézműves is használ, mi ugyan nem használunk, de bizonyos pultoknál sajnos szükséges használni. De amíg mi használunk körülbelül 5 grammot, ők 50-100 grammot használnak egy tégelyhez” – mondta Ipacs Balázs, a Hisztéria Cremeria tulajdonosa.

A felhabosított fagyiba festékeket, aromákat, savót és sovány tejport tesznek a többi között. Így egy gombóc előállítási költsége körülbelül 5-25 forint, míg a minőségi termékek adagja 50-70 forintból készül.

A Teleki Piac közelében rejtett kamerával tértünk be egy albán fagyizóba. Odabenn roskadásig telt pult, hatalmas, gusztusos, színes fagylalt. Egy gombóc 160 forint.

– Egy epret fogok kérni, csak meg akarom kérdezni, hogy ugye nincs benne színezékanyag, mert az egyikre allergiás vagyok.
– Nincs. Én nem tudok róla. Természetes anyagokból van.
– Természetes. Jó, akkor egy gombócot.
– De ha érzékeny vagy rá, akkor miért nem választasz vaníliát vagy mangót? – ajánlotta az eladó.
Akkor legyen mangó.

A természetes anyagokból készült fagyi tehát mégsem olyan természetes, ráadásul a túlhabosított termék a napra érve azonnal szétfolyik. Pár sarokkal távolabb van egy másik üzlet. Egy gombóc 170 forint, ám itt az összes színes gyümölcsfagyiról lebeszéltek, amikor kiderült, hogy olyan vevőről van szó, aki érzékeny bizonyos adalékanyagokra.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az élelmiszertörvény azonnali szigorítását sürgeti. „Egy fagylalt-munkabizottság jött abból a célból létre, hogy megpróbáljuk levédeni kvázi a fagylalt nevet. Hogy a fagylalt elnevezés is kerüljön be az élelmiszerkönyvbe. Hogy milyen kritériumoknak kell, hogy megfeleljen az a termék, amit fagylalt néven árusítani lehet” – nyilatkozta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője.

Az ipartestület azt szeretné elérni, hogy csak akkor lehessen egy terméket fagylaltnak nevezni, ha a gyümölcstartalom legalább 25-30 százalék. Szerintük így a hatóságok is sikeresebben szűrhetik majd ki  a kérdéses minőségű árukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!