2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ezrek húzhatják le a rolót a tervezett béremelés miatt

2016. november 20., vasárnap 12:31, frissítve: vasárnap 16:02

Boltok és kisvállalkozások ezrei zárhatnak be jövőre a kormány által tervezett minimálbér- és garantált bérminimumemelés miatt, figyelmeztet több szakszervezeti vezető. Bár elbocsátásokra a szolgáltatószektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt nem kell számítani, de a béremelés beépülhet az árakba.

Egyetlen alkalmazott dolgozik teljes munkaidőben az egyik pécsi kisboltban – a kormány tervei szerint jövőre már 15 százalékkal magasabb fizetésért. A bolt tulajdonosa azt mondta, nem emel árat, megpróbálja kigazdálkodni a béremelést. „Nem örülök neki, de tudom, hogy muszáj az emelés, vagy fontos az emelés, hogy most már több pénzt kell adni a dolgozóknak” – fogalmazott Solymosi Csaba bolttulajdonos.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke már borúlátóbb. Szerinte elkerülhetetlen egy kis mértékű áremelés, ráadásul sok még a nyitott kérdés. „Lesz-e létszámleépítés, eltűnik-e a kafetéria például, eltűnnek-e a különböző pótlékok, jutalékok, amelyek jártak. Tehát nagy az izgalom, és miután nem lesz központi bérajánlás, ezért helyben fogunk verekedni. Készülünk, hogy minden egyes céghez elmegyünk, de mégis nagy a várakozás, mert azért két év alatt a 40 százalék az igen jelentős” – jegyezte meg Sáling József elnök.

A szakemberek szerint az emelés miatt a kiskereskedők elhalasztják majd az új dolgozók felvételét. „Azt gondolom, hogy mindenki kalkulációkat fog végezni. Megnézi azt, hogyan tudja kitermelni, és hogyan kell a személyzettel tárgyalni. Nyilvánvalóan ez meg fogja akadályozni azt, hogy többletmunkaerő felvételére kerüljön sor, hiszen a jelenlegi dolgozókat kell kifizetni. Meg kell nézni, hogy áremelésben mit bír el maga a bolt, illetve az a termékkör, amivel a kiskereskedő foglalkozik, és meg kell nézni az általános költségeket, rezsiköltségeket, hol lehet egyéb megtakarítást tenni ahhoz, hogy ez kifizethető legyen” – mutatott rá Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke.

A döntés legnagyobb vesztesei azok lehetnek, aki csak egy boltot üzemeltetnek. „Egy kisvállalkozás ilyen helyzetben kénytelen mérlegelni, hogy esetleg az alkalmazottakat 8 óra helyett csak 6 órára jelenti be, ez nyilván egy viszonylagos jövedelemcsökkenést eredményeznek a 8 órás munkavégzéshez képest. De végső esetben akár az is előfordulhat, hogy az üzlet bezárására kényszerül” – emelte ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A garantált bérminimum 25 százalékos tervezett emelése is nehéz helyzetbe hozhatja a boltosokat, ennyivel kellene például emelni a hentesek fizetését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!