2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

A moszkvai fogoly - Bethlen István

Következik:

Híradó 12:00

„Ezért nem megy Rogán ebbe az utcába”

2016. június 21., kedd 16:05, frissítve: hétfő 12:45

Matolcsy György után Juhász Péter is együtt ebédelne Polt Péter legfőbb ügyésszel. Az Együtt alelnöke a Rogán Antal elleni vizsgálat részleteit beszélné meg vele, miután az Aranykéz utcai robbantásért és a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamás azt vallotta a bíróságon, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott a fideszes politikusnak. A kommunikációs államtitkár szerint Portik hazudik.

Személyesen vitt pénzt MSZP-seknek, a jobboldali rendőrség pedig a céltáblájára tűzte – mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának még 2008-ban Portik Tamás. Laborc Sándor szerint az egykori Energol-vezér ott hibázott, hogy nem osztott pénzt a jobboldalra is. Portik erre azt válaszolta: oda nem akart pénzt vinni.

Egy múlt pénteki tárgyaláson viszont az Aranykéz utcai robbantásért és a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik már azt vallotta: 2009 körül 10 millió forintnyi eurót adott át az akkor még belvárosi polgármesterként dolgozó Rogán Antalnak.

A kenőpénz azt szolgálta, vallotta Portik, hogy Pápa Marianne, Habony Árpád nagynénje egy Károly körúti üzlethelyiséget a piaci ár töredékéért vehessen meg, az ingatlant később nagy haszonnal továbbadta. A Rogán vezette kerületben nem ez volt az egyetlen ingatlanmutyi – mondja az egyik ellenzéki képviselő.

Juhász Péter kedden ebédre hívta a legfőbb ügyészt, hogy megbeszélhessék a Rogán Antal elleni vizsgálat részleteit. Az Együtt politikusa hétfőn annál az ötödik kerületi Fidesz-irodánál is volt, ahol Portik szerint a pénz átadása történt és ahonnan éppen papírokat vittek el nagy mennyiségben. Juhász emlékeztetett rá: nemcsak a kabinetfőnök, a miniszterelnöki bizalmas Habony Árpád is érintett az ügyben.

„Különös kockázat, hiszen Orbán Viktor tanácsadójaként funkcionál, miközben úgy tűnik, hogy kemény bűnözői körökkel van kapcsolatban, ez nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Arról nem beszélve, hogy Rogán Antal nem tett feljelentést Portikkal szemben hamis tanúzásért, amivel gyakorlatilag elismerte, hogy Portik Tamás igazat mondhatott. Egy érdeke lehet ebben Rogán Antalnak, hogy nem tette meg, hogy tudja, akkor Portik több tanúval bizonyítaná az igazát, ezért nem megy Rogán ebbe az utcába” – fogalmazott.

Juhász szerint míg a miniszterelnök lányának esküvőjén eltűnt telefon miatt 26 DNS-mintát vettek, a nyomozás pedig több mint 12 millió forintba került, addig a Portik–Rogán-találkozó miatt nem nyomoznak a hatóságok.

A nemzetbiztonsági bizottság néhány éve a börtönben meghallgatta Portik Tamást. „Ezen bizottság résztvevő tagjai mindegyikének az volt a tapasztalata, hogy Portik Tamás egyrészt nem a levegőbe beszél, tehát nem az volt a jellemző, hogy nagyon blöffölgetne. Nagyon konkrét, nagyon részletes dolgokról mesélt, politikusokról is mesélt és politikai kapcsolatairól is. Én azt gondolom, hogy ebben az esetben nem neki van vesztenivalója, és én nem gondolnám, hogy ő most bosszúból össze-vissza vagdalkozik” – mondta el Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja.

A Rogán Antal vezette minisztérium államtitkára szerint Portik nyilvánvalóan hazudik. „Nagyon furcsa az, hogy van egy olyan bűnöző, akit nem bolti lopásért, hanem komoly bűncselekményért elítéltek, és ebben az ügyben állást foglal, és vannak olyan baloldali politikusok, akik ebbe az állásfoglalásba vagy álláspontba kapaszkodnak bele, ami nyilvánvaló hazugság. Amit a Portik úr állít, az nem történt meg, de azt gondolom, hogy ezt a helyén is kell kezelni, úgy is kell kezelni, mint egy ilyen jellegű bűnözőnek az állításait” – fejtette ki Tuzson Bence.

Arra a kérdésre, hogy Rogán Antal tesz-e feljelentést Portik Tamás ellen, az államtitkár nem tudott válaszolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!