2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ez az ukrajnai magyarság történelmének legmélyebb pontja”

2017. szeptember 24., vasárnap 17:16, frissítve: vasárnap 23:02

Szeptember elején fogadta el az ukrán parlament az új nyelvtörvényt, eszerint az országban élő kisebbségeknek részben ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben. A törvényszöveget egyelőre sokféleképpen lehet értelmezni. Az Ukrajnában élő magyarok többsége a kisebbségi jogok megnyirbálását látja az intézkedés mögött. Látótér című műsorunk Ukrajnában forgatott.

A beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium igazgatója szerint nagyjából 100 magyar iskola van Ukrajnában. A parlament által elfogadott és már csak Porosenko elnök aláírására váró törvény miatt ezek 80 százalékában megszűnik majd a magyar nyelven zajló oktatás. Vagyis a jogszabály egyetlen tollvonással áthúzza egy 100 ezres kisebbség megmaradásának legfontosabb zálogát, és tömeges elvándorlást indíthat el Kárpátalján.

„Mai napig sem hisszük el, hogy ez megtörténhet Ukrajnában. Ukrajna oktatási, kisebbségi törvényei a 90-es években sokkalta liberálisabbak voltak, mint a környező országoknak a törvényei. Abban az időben, amikor Romániában, Szlovákiában nagy problémák voltak a magyar oktatással, Ukrajnában szinte nem is érzékeltük ezeket a problémákat” – hívta fel a figyelmet a beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium igazgatója, Szabó Árpád.

Az ukrán oktatási reform kidolgozására magyar részről küldött javaslatok méretes kupacát mutatta meg stábunknak Orosz Ildikó, a beregszászi magyar főiskola elnöke. Azt mondta, ezekre szinte soha nem kaptak választ. Az új törvény ellen 64 ezer tiltakozó aláírást küldtek a parlamentnek, de a jogszabály gond nélkül átment. Most mással próbálkoznak.

„Miután ennyire éles lett a helyzet, kértük, hogy most nem gyűjtünk aláírásokat, hanem arra kérünk, hogy mindenki, aki összegyűjt szülői értekezleteken, rendezvényeken, azonnal küldjék az államelnöknek, hogy ez egy társadalmi felháborodás. A magyarországi forrásokból tevékenykedő főiskola a törvény miatt teljesen elveszítheti az utánpótlását, a kárpátaljai magyar értelmiség legfontosabb bázisát” – húzta alá Orosz Ildikó a beregszászi magyar főiskola elnöke.

Munkácson közel 86 ezer lakosból alig 7 ezren vannak magyarok. Nekik viszont itt van az elitképzésre szakosodott Szent István Líceum. Az iskola igazgatója, Kristofóri Olga szerint az ukrajnai magyarság történelmének legmélyebb pontját érte el az elfogadott nyelvtörvénnyel.

„Ha az elemi iskolában magyarul tanítjuk a gyerekeket, ahol a legfogékonyabb a gyerek, és ha ott indítanák be egy olyan játékos formában egy ukrán nyelvoktatást, hogy a gyerek kommunikációja fejlődne, és tudna ukránul már feljőve az ötödik osztályba, ez sokkal hasznosabb volna” – vélekedett Kristofóri Olga igazgató.

A magyar külügy közölte, hogy semmit nem támogat majd, ami Ukrajnának kedves. A kelet-európai ország jelenleg az Oroszország elleni hidegháború hídfőállása az egyetlen valódi háborúval is a kontinensen, még akkor is, ha az jelenleg takaréklángon folyik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!