2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Exkluzív börtöninterjú a terrorizmussal vádolt Ahmed Hameddel

2017. július 4., kedd 11:21, frissítve: kedd 11:35

Exkluzív interjút adott Riasztás című műsorunknak a börtönben Ahmed Hamed. A szír férfit terrorizmussal vádolják, amiért 2015 szeptemberében a röszkei határnál megdobálta a rendőröket, és a kordon áttörésére buzdította a tömeget. Tavaly novemberben tíz év fegyházra ítélték, de a Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletében új eljárásra kötelezte a bíróságot. A férfi tíz éve Cipruson él a családjával. Két éve testvéreinek és szüleinek akart segíteni Németországba jutni.

„Meg kell érteniük, békésen jöttünk, és csak át szeretnénk menni. Nem akarunk semmi rosszat” – fogalmazott Ahmed Hamed 2015. szeptember 26-án a szerb–magyar határon. A szír férfi jelenleg egy budapesti börtönben van – a  lassan két éve előzetesben ülő férfit terrorizmussal vádolják a röszkei zavargásokban játszott szerepéért. Most a börtönben adott exkluzív interjút a Riasztásnak.

„Hallottam, hogy a németek azt mondják, szívesen látják a szíreket. Hál’ istennek, mondtam, ez egy nagyszerű esély a sok év szörnyűség után Szíriában, mert a háború egyre közeledett az én városomhoz is” – mondta.

A szír férfi már több mint egy évtizede Cipruson élt a feleségével és a lányaival. A szülei és a testvérei azonban Szíriában maradtak, azt mondta, nekik akart segíteni Németországba jutni. „Mert láttam a gyerekeket, láttam a nőket, meg mindenkit. Láttam, hogy mennek, de nem tudtam pontosan, hogyan. Nem tudtam, azt hittem, könnyű lesz” – fogalmazott.

A férfi szülei és testvérei végül eljutottak Németországba, Hannoverben élnek. Felesége azonban egyedül maradt két gyerekükkel Cipruson, Skype-on beszéltünk vele.

„Röhejes, abszurd. A férjem kilenc éve Cipruson él, és sosem volt dolga a rendőrökkel, minden rendben volt vele, mindenki ismerte” – hangsúlyozta Nadia Philippides.

A férfit első fokon tíz év börtönre ítélték terrorizmus miatt, emiatt példátlan módon az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálta a magyar igazságszolgáltatást. Az ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték, most elölről kell kezdeni az egész eljárást.

A teljes interjú a ma esti Riasztásban látható 21 óra 5 perctől!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!