2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Exfideszes álláspont: úgysem háborodnak föl az emberek

2016. május 22., vasárnap 13:09, frissítve: hétfő 13:40

Kormányközeli üzleti köröknek kedvez a római-parti mobilgát-beruházás, a volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint. Illés Zoltán azt mondja: a védmű háromszor annyiba kerül, mint a jelenlegi földgát megerősítése. A főpolgármester szerint azok tiltakoznak a gát ellen, akikre semmi felelősség nem hárul, ha valami baj történik.

Elárasztott utcák és udvarok, homokzsákok mindenütt – tájkép árvíz után, Óbudán, a 2013-as történelmi áradás idején. Budapest utolsó természetes folyóparti szakaszán, a Római-parton, napokkal a 891 cm-es rekordmagasságú tetőzés után is derékig ért a víz.

A védekezésben részt vevők életére még ma is kihatással van az árvíz. „Én, sajnos, személy szerint vagy 20-féle kórokozót hordtam eddig le, többek között a yersinia nevűt, amit lánykori nevén a pestissel rokon baktériumcsoportnak hívnak, nagyon komoly infekciót okoz és az a legrosszabb, hogy ilyen influenzás tüneteket, tehát kis hőemelkedés, láz, elmúlik, visszajön, bőrtünetek, elmúlik, visszajön, orvosok se tudják úgy diagnosztizálni” – mutatott rá Buzás Győző római-parti lakos.

A vita ugyanis azon megy, hogy a régi Nánási úti földgátat építsék-e újjá vagy közvetlenül a partra fölhúzott mobilgátat alakítsanak ki. „Ha egyszer jön a víz és nem lesz kész a védmű, akkor aztán sugdolózhat mindenki, aki akar, meg röhöghet, de akkor majd tele lesz a gatyája, aztán akkor liberáliskodhat, úgyhogy komolyan mondom egymás között: ez itt a tét, mert évek óta megy ez a játék” – nyomatékosított Tarlós István főpolgármester.

A mobilgát ellenzői szerint 50-60 ezer ember élete és ingósága kerülhet veszélybe, mert ez a szerkezet nem biztonságos. „Ez egy alumínium elemekből álló szerkezet, amit hogyha jön egy jeges ár, vagy jön egy olyan hajóvonta, amely elszabadult, vagy jön egy túlméretezett tuskó, akkor nagyon könnyen kibillenthet a helyéből, és hogyha ez a parton van, ráadásul ahol nem védik fák, épületek, hullámtér az egész védekezést, akkor az még jobban a katasztrófának kitett terület” – vélekedett Bardóczi Sándor tájépítész.

Illés Zoltán szerint kormányközeli üzleti köröknek kedvez a part menti mobilgát-beruházás. „Akár Garancsi Istvántól kezdve, akár Mészáros Lőrincen keresztül egyáltalán nem lepődnék meg, hogyha ezek a cégek vagy alvállalkozók révén benne lennének” – mondta a volt környezetvédelmi államtitkár.

Illés Zoltán józan ésszel érthetetlennek tartja, hogy miért fizet majd ki az állam több mint 10 milliárd forintnyi közpénzt a 2,5 kilométer hosszú védműre, amikor a Nánási úti földgát megerősítése 3 milliárdba kerülne, ráadásul az unió állná a költségeket.

„Hogyha 16 milliárdról beszélünk, akkor annak a 10 százaléka 1,6 milliárd és az újabb 10 százaléka, tehát én azt merészelem állítani, hogy egy 16 milliárdos projektből akár 20-30 százaléka is nem valódi munkára megy el, és ezért kell nekik, ezért görcsösen ragaszkodnak a Duna-parti vonalhoz, és innentől kezdve nem számít nekik se az adófizető, mert azt mondja, úgyse ért hozzá, egy botránnyal több, úgyse fognak az emberek fölháborodni” – közölte Illés Zoltán.

A kilencvenes években a Demszky-féle fővárosi vezetés nyilvánította a hullámteret üdülőterületté, a Tarlós István vezette óbudai önkormányzat meg sorra adta ki az építési engedélyeket. A mobilgáttal pedig az itteni magas ingatlanárak a duplájukra emelkednének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!