2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Exek pozícióban, a plüssállatkák ide kevesek

2016. augusztus 28., vasárnap 19:05, frissítve: hétfő 15:49

A Fidesz–KDNP bojkottja miatt hamar véget ért az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülése, amit a Jobbik kezdeményezésére hívták össze a levélszavazás kiterjesztéséért. Kitüntetés-visszaadási hullámot indított el Bayer Zsolt lovagkeresztje. Az Emmi titkolózik a Mengyi Rolandhoz köthető pályázati csalás ügyében. Veres János feleségét nevezi ki a kormány moldovai nagykövetnek. És hazaérkezett a riói küldöttség. Heti összefoglaló.

A Fidesz–KDNP bojkottja határozatképtelenné tette az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülését, amit a Jobbik kezdeményezésére hívtak össze. A párt azért módosítaná a választási törvényt, mert igazságtalannak tartja, hogy csak a határon túli magyarok voksolhatnak postai úton, a külföldön élő magyarok nem. A kormány szerint egy esetleges módosítás kockára tenné az október 2-ai kvótaellenes referendum megtartását. Vona Gábor szerint viszont arról van szó, hogy a Fidesz fél a Nyugat-Európában dolgozó több százezer magyar voksaitól.

A kormány kvótaellenes kampánya egyébként három és fél milliárdba kerülhetett eddig. A választók május és augusztus között több mint tízezer alkalommal találkozhattak a menekültellenes, illetve a kvótanépszavazással kapcsolatos üzenetekkel. De hamarosan jönnek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt óriásplakátjai is. Szimpatizánsaikat arra biztatják, hogy szavazzanak érvénytelenül, ahogyan több civil szervezet is, többek között a TASZ is ezt kéri a választóktól.

Nem jött be a baloldal számítása

A kancelláriaminiszter a népszavazás bojkottjára szólító ellenzéki pártokat gyávának és szánalmasnak nevezte csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a demokratikus véleménynyilvánítás lehetősége ellen kampányol, aki otthonmaradásra szólítja fel az embereket. Mint ismert, az MSZP-nek és a DK-nak eddig nem jött be a népszavazási bojkottra szóló felhívása, hisz a Republikon Intézet felmérése szerint a baloldali szavazók is ott lehetnek október 2-án az urnáknál, és többségük nemmel voksol majd.

Újabb kerítés

Újabb kerítéssort épít a kormány a magyar–szerb határon – ezt Orbán Viktor jelentette be a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken. A miniszterelnök kiemelte: már készülnek a tervek egy komolyabb műszaki létesítményről, amely akár egyszerre több százezer embert is meg tud állítani. Orbán Viktor szerint fel kell készülni arra, hogy az unió és Törökország közötti megállapodás meghiúsul, és a migránsok ismét nagyobb számban indulnak meg Európa felé.

Bayer-botrány

Kitüntetés-visszaadási hullámot indított el Bayer Zsolt lovagkeresztje. A publicista állami elismerése elleni tiltakozásul már több mint kilencvenen küldték vissza Áder Jánosnak saját kitüntetésüket. A publicistának, akit a médiahatóság már többször is megbüntetett írásai miatt, esze ágában sincs megválni a lovagkereszttől. A Békemenetet Bayer Zsolttal közösen szervező Civil Összefogás Fórum alapítója politikai cirkusznak tartja az államidíj-visszaadási akciót. A kitüntetés körüli botránnyal több európai és tengerentúli médium is foglalkozott.

Elengedhetik Voldemort kezét

Hosszú börtönévek is várhatnak Mengyi Rolandra, ha bebizonyosodnak azok a bűncselekmények, melyekkel a fideszes képviselőt gyanúsítják. A Miniszterelnökség államtitkára, a Hír TV-nek nyilatkozva másfél hónapon belül teljes nyilvánosságot ígért a belső vizsgálatról. Az Emmi azonban titkolózik a pályázati csalási ügyben. A tárca államtitkára belső technikai okra hivatkozott, amikor a Hír TV arról kérdezte, hogy miért az utolsó pillanatban módosítottak a feltételeken. A Jobbik Orbán Viktort faggatja. A legfőbb ügyész a múlt héten kérte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, a kormánypárti honatyák pedig várhatóan megszavazzák. Azt viszont nem tudni, hogy a pártból is kizárják-e a politikust.

Lesz elszámolás, nem most, majd

Tételes elszámolást ígér az 1956-os emlékév dalának költségeiről a kormány. Az időpontot Rétvári Bence homályban hagyta. Mint ismert, a kormány 50 millió forintot szánt a Desmond Child-féle '56-os emlékdalra. Ám kiderült, sem a zeneszerző, sem a felkért művészek nem kértek juttatást. A Jobbik viszont hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz. Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, arra kíváncsiak, hogy mire ment el 50 millió forint, amit a kormány szerint kifizettek, ha Desmond Child azt állítja, nem kapott honoráriumot a munkájáért.

Most már szexi és trendi

Nyertesek már vannak, a forradalmi hangulat még hiányzik. Közel 17 millió forintot ítélt oda hat vendéglátóhelynek az 1956-os Emlékbizottság a forradalom hatvanadik évfordulójának méltó megünneplésére. Kapott pénzt falusi borozó és kisvendéglő is – noha a pályázatot kifejezetten romkocsmákra szabták, igaz, a kiírásból a romkocsma meghatározása hiányzik. 2012-ben egyébként a miniszterelnök még nem tartotta szexinek és trendinek a romkocsmákat. Az ’56-os emlékév programjaira több mint 13 milliárd forintot költ az állam.

Bejövősek a volt ellenzékiek

Dobolyi Alexandrát, Gyurcsány Ferenc egykori pénzügyminiszterének, Veres Jánosnak a feleségét nevezi ki a kormány moldovai nagykövetnek. A hír megdöbbentette a szocialistákat. Az egykori MSZP-elnök, Kovács László is éles váltásnak tartja, hogy Dobolyi Alexandra az Orbán-kormány nagykövetévé szegődik. A Hír TV által megkérdezett politológus szerint az egykori szabaddemokrata vagy szocialista politikusok megbízásaival a kormány nemcsak az ellenzéknek, de a külföldnek is üzen. Ertsey Katalin, az LMP-ből 2013-ban kilépett országgyűlési képviselő pedig a prágai nagykövetségen lesz beosztott diplomata. Ismeretes, három hete a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára a jelenleg DK-s Eörsi Mátyást javasolta.

„Családtag esküdtnek”

A bírói függetlenség kerülhet veszélybe az új közigazgatási felső bíróság létrehozásával – állítják az ellenzéki pártok. Az állami szervek döntései jogvita esetén ehhez a testülethez kerülnének. De az új bíróság foglalkozna a közérdekűadat-igénylésekkel is. A Fidesz tervéhez azonban kétharmados törvényt kellene módosítani, amire a kormánypártoknak nincs meg többsége jelenleg az Országgyűlésben.

Science fiction

Feladja a leckét az új kerettanterv a szakgimnáziumok 9. évfolyamán tanító földrajz, biológia, fizika és kémia szakos tanároknak. Gyakorlatilag három munkanapjuk maradt arra, hogy a pénteken megjelent iránymutatás szerint felkészüljenek a komplex természettudományos tantárgy oktatására. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete emberkísérletről beszél. A felvételi eredmények alapján egyébként a korábbi éveknél kisebb volt az érdeklődés az új iskolatípusok iránt. A szakgimnáziumokban minden második hely betöltetlen maradt.

Hazaérkeztek a riói hősök

Vízsugár a reptéren, rajongók ezrei a rendezvénycsarnokban. Hivatalosan köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság és a kormány a riói játékokról hazatért magyar csapatot szerdán. Néhány versenyzőben és a MOB elnökében is maradt hiányérzet. A magyar csapat 8 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel az éremtáblázat 12. helyén zárta a XXXI. nyári olimpiai játékokat. Rio de Janeiróban vasárnap este hunyt ki az olimpiai láng és nyilvánították befejezettnek a játékokat.

Még pár sor…

Sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emeltek a paralimpiai bizottság korábbi elnöke, Gömöri Zsolt ellen. Téved Lázár János, amikor azt állítja, hogy a Fővárosi Önkormányzat miatt csúszik a 3-as metró felújítása, mondta Tarlós István a Hír TV stúdiójában. Farkas Flórián megjelent az OLAF szerdai meghallgatására, és megnyugtató válaszokat adott az ORÖ gyanús pénzköltéseit firtató kérdésekre, tudatta a kancelláriaminiszter. Aktív hallgatásra és stresszkezelésre is okították az FM vezetőit – „kommunikációs tréning” címén – több mint kilencmillió forinton. Rogán Antal ellen nem indult nyomozás hivatali vesztegetés miatt, Portik Tamás ellen viszont indul – hamis vád gyanújával. Több mint 280 halálos áldozatot követelt a szerdai, 6,2-es erősségű olaszországi földrengés, sokakat azonban még mindig keresnek a romok között. Autós üldözés volt Budapesten, egy taxis akart meglépni a rendőrök elől, több autót is megrongált – kábítószer lehetett nála. A Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a tudósok, a bolygón folyékony halmazállapotú víz is lehet. A főpolgármester cáfolta az Index értesülését, hogy ősztől a spórolás miatt 3–5 százalékos járatcsökkentés lesz a BKK-nál. Király Gáboré a 2015–16-os idény legnagyobb európai védése – tette közzé az Európai Labdarúgó-szövetség. Vádat emelt a brazil rendőrség Ryan Lochte hatszoros olimpiai bajnok ellen hamis bejelentés miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!