2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Évi plusz 150 milliárdra lenne szüksége az egészségügynek

2016. november 13., vasárnap 17:44, frissítve: hétfő 06:13

Idén is lesz kórházi adósságátvállalás. A kérdés csak az, hogy teljes körű lesz-e és mit vár majd el a kormány cserébe – erről beszélt a Magyar Kórházszövetség elnöke a Hír TV-nek.

Az illetékes államtitkár néhány napja még kitérő választ adott az újbóli adósságátvállalásra.

5,2 milliárd forint volt szeptember végén a Honvédkórház adóssága az államkincstár nyilvántartása szerint. Továbbra is az intézmény vezeti a tartozások listáját, amelyen a második helyen egy másik budapesti kórház, a Péterfy Sándor utcai áll 3,4 milliárddal.

A kórházak lejárt adóssága 58 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén. Június óta csaknem 7 milliárd forintot hízott az összeg.

A kórházak tartozásainak nagy részét a költségvetés tavaly kifizette, de az adósság újratermelődött. Az illetékes államtitkár kitérő választ adott arra a héten, hogy lesz-e újabb adósságátvállalás.

„Az idei évben is azon vagyunk, és az egészségügyi ágazat is azon dolgozik, hogy a gazdasági teljesítőképességét az országnak figyelembe véve az ágazatban jelentkező ilyen jellegű tartozásállományt lehetőség szerint megpróbáljuk a legnagyobb mértékben konszolidálni” – nyilatkozta Mészáros János.

A Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondja, hogy tárgyalnak a konszolidációról, amely év vége előtt meg is valósulhat.

„Lesz konszolidáció, az, hogy teljes körű lesz-e ez a konszolidáció, ez tárgyalás kérdése még, de annyit azért említett államtitkár úr, hogy bizonyos feltételekhez kötik a konszolidációt, tehát nem lesz úgy, hogy mindenki megkapja a teljes összeget. Valamifajta strukturális vagy egyéb tervezetet le kell tenni az asztalra” – ismertette Svébis Mihály.

Az egyik baloldali kispárt, a Párbeszéd, a meglévő kórházaknak adná azokat a milliárdokat, amelyekből a kormány új kórházat építene Budán.

„Miközben a fővárosban sorra zárnak be a kórházak és el vannak adósodva a megmaradók is, aközben az új budapesti szuperkórház egyre nagyobbra növő víziójával hitegetik a budapesti lakosokat, a budapesti betegeket. Egyre inkább úgy tűnik, hogy felelős ellátás helyett inkább a belengetett 100 milliárdoknak az ügyes elköltése áll a kormány részéről” – mondta el V. Naszályi Márta, a párt elnökségi tagja.

Szakértők szerint 150 milliárd forinttal többet kellene az államnak költenie minden évben az egészségügyre ahhoz, hogy a kórházak eladósodása megálljon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!