2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

„Európai szintű”, csak nem lehet lehúzni a vécét

2016. február 23., kedd 20:40, frissítve: kedd 21:45

Többen halnak meg jelenleg kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetekben – állítja a hálapénz eltörléséért kampányoló orvoscsoport. Nyílt levélben követelnek megfelelő feltételeket a betegellátáshoz. Az emberi erőforrások minisztere közben európai színvonalú egészségügyi ellátásáról beszél, az ÁNTSZ pedig riogatásnak tartja a fertőzésekről szóló hírt.

Tűzzel indult a nap a fővárosi Szent Margit Kórházban. Az 5 emeletes ingatlan második emeletén egy lámpatest gyulladt ki. A füst miatt a betegeket is át kellett telepíteni.

Eközben a kistarcsai Flór Ferenc kórház nővérszállójában az emberi erőforrások minisztere új nyílászárókat, tetőt és homlokzati hőszigetelést avatott. A felújítás után az energiaköltségek egyharmadát fogják megtakarítani. Uniós támogatásból négy röntgengépet is vásároltak. A két beruházás összesen 300 millió forintba került.

A Pest megyei kórházat meglátogató miniszter azt mondta a dolgozók előtt, hogy a magyar egészségügy európai színvonalon teljesít.

„Tudjuk azt, hogy egyébként a magyar egészségügy – keveset szoktunk erről beszélni, mert nyilván az ember először a problémákat látja, a nehézségeket, azokat a megoldandó feladatokat, amelyeket meg kell oldani, de azért mégis csak különösen, ha összevetjük a finanszírozást és hogy mi jön ki ebből, akkor – minőségi, európai szintű ellátást tud adni, ez elsősorban önöknek köszönhető” – fogalmazott Balog Zoltán.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport viszont azt írja nyílt levelében, hogy az eszközhiány miatt a kórházi fertőzésekben évente többen halnak meg, mint közlekedési balesetben. Van olyan kórház, ahol leállt a sterilizáló, nem lehet lehúzni a WC-t, nem lehet elkülöníteni a betegeket, nincs tiszta pelenka és fertőtlenítőszer, a takarítást pedig lemondják a kórházvezetők, mert nincs rá pénz – áll a csoport levelében.

„Ezeket a fertőzéseket ugye, sokkal könnyebben el tudják kapni az ápolt betegek, viszont szeretném kihangsúlyozni, hogy a fertőzéseknek a legnagyobb széthordói, azok mi magunk, az orvosok és a nővérek vagyunk. A legeslegegyszerűbb dolog, amivel ezen lehetne segíteni és olcsó dolog, az a megfelelő kézhigiéniának a betartása, egyszerűen szappanos és alkoholos kézfertőtlenítés a megfelelő időpontokban” – fejtette ki Lovas András aneszteziológus.  

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal riogatásnak tartja az orvoscsoport állításait. Közleményükben azt írják: a kórházi fertőzések jelentésének hazai rendszere az egyik legjobb Európában. Az adatokat éves bontásban publikálják, a biztonságos betegellátás feltételei pedig szerintük adottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!