2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Európai szintre emelnék a lőrinci azbesztszennyezés ügyét

2015. október 6., kedd 17:17, frissítve: kedd 21:42

A strasbourgi emberi jogi bíróságig vinné a lőrinci azbesztszennyezés ügyét a Jobbik. Az ellenzéki párt a nemzetközi bírói fórummal kötelezné kártérítésre a magyar államot. A rákkeltő törmeléket már elvitték a Heves megyei kisvárosból, de a szennyezett talaj cseréje még hátravan.

Méretre vágott eternit táblákat is kínált annak idején a lőrinci azbesztgyár. Az üzemet 2009-ben lebontották, miután az Európai Unió betiltotta a rákkeltő anyag ipari felhasználását. A bontás idején szabálytalanul végeztek robbantást a gyárban, a törmelékből a szél évekig fújta a rákkeltő port.

Látótér című riportműsorunk tavasszal forgatott a Mátra tövében fekvő Heves megyei kisvárosban. Az azbeszttörmeléket akkor kezdték elszállítani, kezdetben a Veszprém megyei Várpalotára, majd a helyiek tiltakozása után a Pest megyei Galgamácsa veszélyeshulladék-lerakójába. A lőrinciek mégsem nyugodtak meg.

Az azbeszt bizonyíthatóan mellhártyadaganatot okoz, a rák többeket elvitt, a hozzátartozók kártérítést követelnek a magyar államtól, de eddig nem kaptak egy forintot sem. Lőrinci jobbikos önkormányzati képviselője európai bíróságok elé vinné a kártérítések ügyét. „Nem túl pozitívan áll hozzá a magyar állam, sőt, egyenesen tiltakozik az ellen, hogy az egészségkárosultakat megsegítse. Ennek tükrében dolgoztunk ki egy olyan munkafolyamatot, mely azt irányozza elő, hogy ezt európai szintre kell emelni” – nyilatkozta Juhász Szilárd.

A város polgármestere egyelőre maradna a tárgyalóasztalnál. „Én azt gondolom, hogy ezt országon belül kellene megoldani. Eddig is azok a politikusok, akik mellette álltak, azok mellé álltak. Most is párbeszédet kellene folytatnunk, meg kellene beszélnünk, hogy milyen kártérítéseket kellene fizetni azok részére, akik ebbe beleestek, tovább kellene folytatni ezt a megbeszélést mindenképpen” – jelentette ki Víg Zoltán.

A törmeléket már elvitték a gyár területéről, de a talaj cseréje még hátravan. Az eredeti tervek szerint a talajt tíz centi mélységig cserélnék ki, ami a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint csak a gyártelep egyes részein lehet elegendő – írta szeptember végén a Népszava. A kártérítéssel kapcsolatos kérdésekre a Hír TV nem kapott választ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!