2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

EU-s forrásokat vonna el Magyarországtól Christian Kern

2017. július 27., csütörtök 15:49, frissítve: csütörtök 17:16

Az osztrák kancellár szerint csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós költségvetési pénzeit, ha továbbra se tartják be az uniós szabályokat. A menekültek befogadásának az elutasítása mellett a jogállamiság elleni támadások is aggályosak az osztrák kancellár szerint. Egy nappal korábban az Európai Bizottság szóvivője is közölte: nem lenne jó, ha továbbra is megkapnák az eddigi forrásokat azok a tagállamok, amelyek szembe mennek az európai szellemiséggel.

Az uniós állam- és kormányfők legutóbbi brüsszeli találkozóján is felmerült, hogy azok a tagállamok, amelyek nem tartják be az uniós alapértékeket, ne kapjanak annyi pénzt, mint akik hajlandóak áldozatvállalásra. A témában az osztrák kancellár most a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjút.

 

„Aki nem tartja be a szabályokat – mint Lengyelország és Magyarország –, nem lehet a támogatások nettó haszonélvezője. Rá kell bírni őket arra, hogy betagozódjanak a közös európai politikába” – közölte Christian Kern.

„A lengyel és magyar kormánnyal két gond van. Egyrészt futószalagon hozzák a jogállamiságot, sajtószabadságot veszélyeztető döntéseket, ami ellen az EU jogilag tehetetlen. Másrészt a menekültek elosztására vonatkozó kvótákat is elutasítják” – jelentette ki Dimitris Avrampoulos, az Európai Bizottság migrációs biztosa.

Hozzátette, fontos, hogy minden kormány megértse: „muszáj, hogy a megoldás és nem a probléma részesei legyenek. Valahányszor felmerül a szolidaritás kérdése, emlékeztetni kell magunkat, hogy közös a felelősségünk. Azok az országok, amelyek nem vállalják a szolidaritást, előbb-utóbb biztosan felelősségre lesznek vonva, megvannak a bizottságnak ehhez a módszerei.”

A következő, 2021-től érvényes uniós költségvetés előkészítése idén kezdődött, de a tagállami vita csak jövőre indul. A német és osztrák kormány itt nyirbálná meg a magyar és lengyel támogatásokat, hogy a két ország nullszaldósan jöjjön ki a tagságból, de ne nyerjen rajta, mint eddig. A magyar külügyminiszter válaszában szokás szerint összemosta az illegális bevándorlókat a legális menekültekkel és a Soros-ellenes kampánnyal.

„Mi úgy látjuk, hogy Európában ma egy hadviselés folyik azon országokkal szemben, akik nem hajlandók illegális bevándorlókat befogadni, ennek a hadviselésnek két eszközét alkalmazzák, egyrészt a jogi fenyegetőzést, másrészt a pénzügyi fenyegetőzést” – ismertette Szijjártó Péter.

Az Európai Bizottság szerint viszont a magyar emberek biztonságát nem a bevándorlás, hanem a korrupció és a politikusok visszaélései veszélyeztetik.

„Aggasztó, ha uniós pénzeket adunk egy olyan tagállamnak, és most mindegy, hogy Lengyelországnak vagy másnak, ahol a jogállamiság nem működik megfelelően. Ahol semmi garancia nincs arra, hogy a korrupciós ügyek és csalások elkövetőit bárki felelősségre vonná. Ahol nincs kilátás megfelelő, független jogi felülvizsgálatra sem” – vélekedett Vera Jourova. A jogérvényesülésért felelős biztos szerint először azt kell biztosítani, hogy a demokratikus rendszer működik egy tagállamon belül, „csak ezután részesülhetnek abban a privilégiumban, hogy uniós forráshoz jutnak”.

Az Európai Unió Bírósága jogtanácsosa szerdán közölte, hogy el fogják utasítani a szlovák és a magyar kormány kvótaellenes keresetét, tehát a tagállamoknak kötelező lesz a befogadás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!