2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Etyeki kisvasút: „Elsötétült előttem a világ, hogy mit akarnak”

2016. február 12., péntek 07:21, frissítve: péntek 20:08

Nemcsak kerteken, hanem egy lovardán és egy családi házon is keresztülmenne a Felcsútról érkező etyeki kisvasút. A nyomvonal szerint az egyetlen megálló is egy magántulajdonban lévő birtokon lenne. A tervet a MÁV, a hatóságok, a kormány és az érintett települések vezetőiből álló projektirányító bizottság egyhangúlag szavazta meg.

Januárban tudta meg az etyeki Kerényi család, hogy átszelné a kertjét a Felcsút felől érkező kisvasút. A nyomvonal a hátsó kapunál hagyná el a birtokot. „Semmilyen társadalmi egyeztetés, semmilyen lakossági fórum nem volt arról, hogy mi mit szólunk hozzá. A végletekig fel vagyok háborodva, az ötvenes években sajátítottak így ki területeket nagy politikai nyomásra” – emlékezett vissza Kerényi Ferenc.

Kerényiék szomszédja nemcsak síneket, megállót is kapna a kertjébe. Tőle indulna tovább a vonat a végállomásra, a szerelvény néhány méterre zötyögne a lakóházaktól. „Elsötétült előttem a világ, hogy mit akarnak. Ahová én arborétumot terveztem meg különleges fákat, oda kisvasutat és egy dízelvonatot ráadásul” – panaszkodott Fischer László.

Már tavaly tudni lehetett, hogy a felcsúti kisvasutat Bicske érintésével elvinnék Etyekig. A MÁV, a hatóságok, a kormány és az érintett települések vezetőiből álló projektirányító bizottság egyhangúlag bólintott rá a nyomvonalra.

Etyek polgármestere azt mondta: az eléjük rakott tervrajzon vonalak voltak, amelyeket szerinte nem lehetett pontosan értelmezni.

– Azt mondta, hogy nem lehetett a nyomvonalon látni, pontosan milyen kerteken megy át. Így viszont hogy lehet elfogadni egy tervet?
– Ööö… én nem szavaztam ebben a kérdésben, nem nekem kell feltenni ezt a kérdést.

Az etyekiek aláírásgyűjtésbe kezdtek a kisvasút ellen. A petíciót a képviselő-testületi ülésen át is adták. A polgármester azt ígérte, hogy lesz közmeghallgatás. A kisvasút egyébként a tervező cég szerint nem lenne gazdaságos, évi 28 millió forintnyi veszteséget termelne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!