2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Esélyük nem volt, tovább pörög az állami propaganda

2017. április 20., csütörtök 22:46, frissítve: péntek 11:25

Lesöpörte a kormánytöbbség azt az LMP-s javaslatot, amely megtiltaná az állami propagandát, és szabályozná a kormányzati reklámköltéseket. A tervezetet a költségvetési bizottság előtt ismertető Ikotity István szerint a hirdetések fő célja, hogy a Fidesz-közeli üzletembereket kifizessék. A testület fideszes alelnöke ugyanakkor azt mondja: átláthatók a költések.

Az LMP törvényjavaslatot nyújtott be, amely tiltaná a közpénzből finanszírozott propagandát, valamint átláthatóbbá tenné az állami médiaköltéseket.

„Jelen pillanatban az állami költések nemcsak a magyarországi média függetlensége bedarálásának, hanem a közpénzek magánzsebekbe vándorlásának is a módszerei, hiszen nagyon sok olyan cég kap támogatásokat, amely egyértelműen párthátországhoz kötődik” – mondta Ikotity István országgyűlési képviselő.

A javaslat a többi közt azt is előírná, hogy csak olyan sajtótermékben hirdethet az állam, amelynek nyilvánosak az olvasottsági vagy nézettségi adatai. A bizottság kormánypárti alelnöke szerint lehetetlent kér az ellenzék.

„Ha talál olyan kitételt bárhol, hogy a szerződéshez olvasottsági, nézettségi adatokat kell beletenni, akkor azt meg fogom köszönni, mert jelen pillanatban nincsenek ilyen adatok, ráadásul szerintünk erre nem is lehet őket kötelezni, ezért szakmai érvek mentén azt gondoljuk, hogy a javaslatnak nincs itt a helye és az ideje” – mondta Szűcs Lajos, a költségvetési bizottság alelnöke.

A függetlenként politizáló Demeter Márta szerint nem igaz, hogy követhető lenne, milyen reklámokra mennyit költ az állam. „Ha igaz lenne az, hogy minden egyes adat nyilvános kell legyen a költésekkel kapcsolatban, akkor miért nem nyilvános, alelnök úr? Akkor önök nem tartják be a törvényt. Úgy gondolom, hogy a Fidesznek semmilyen erkölcsi alapja nincsen, hogy egy ilyen javaslatot ne vegyen napirendre” – hangsúlyozta Demeter Márta országgyűlési képviselő.

A fideszes többség végül 8:3 arányban leszavazta a javaslatot, így az nem kerül a parlament elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!