2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Érzik a bérfejlesztést: több mint 40 ezerrel csökkent a fizetésük

2016. október 12., szerda 20:51, frissítve: szerda 20:53

Mintegy 500 fiatal orvos fizetése csökkent a szeptembertől életbe lépett egészségügyi béremeléssel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis a fizetésemeléssel együtt megszüntette a pályakezdők ösztöndíjait. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint van olyan dolgozó, aki 100 ezer forinttal kap kevesebb fizetést, mint a béremelés előtt.

„Az elmúlt négy évben invesztáltunk betonba, üvegbe, műszerbe, és most két év alatt 100 milliárd forint kerül az egészségügybe a béreknek az emelésére, tehát 2016-ra és '17-re vonatkozik ez.” – Júniusban jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy szeptembertől bruttó 107 ezer forintos béremelést kapnak az orvosok. Arról azonban Balog Zoltán nem tett említést, hogy a béremeléssel megszűnik az eredetileg 5 évre szóló, fiatal szakorvosokat támogató program.

„A bérfejlesztés egyik nem várt következményeképpen azon egyik érintett rétegek tagja vagyok, akiknek csökkent a bérük szeptember elsejétől. Megszűnt egy fiatal szakorvosokat támogató program, ami bérkiegészítésként jelent meg a fizetésünkben, és ez havonta 151 ezer forintot jelentett, és ezt a programot a bérfejlesztéssel egy időben megszüntették, és mivel a bérfejlesztés 107 ezer forint, ez cirka 44 ezer forinttal kevesebb havonta, amennyivel csökkent a fizetésünk” – mondta Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész.

A bércsökkentés mintegy 500 fiatal orvost érint országszerte. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint a kormány most újra válaszút elé állítja az egészségügyben dolgozókat, pedig az ágazat már most is komoly munkaerőhiánnyal küzd.

„Bízunk benne, hogy sikerül kompenzálni ezt a pár száz fiatal szakorvost, akik az egyik legérzékenyebb rétege az orvostársadalomnak, olyan tekintetben, hogy ők a legmobilisabbak, a leginkább azon gondolkodnak, hogy maradjanak vagy menjenek, és így fontos üzenet volt a béremelés a számukra, hogy maradjanak. Szeretnénk, ha ez az üzenet tartalommal is megtelne, és idézőjelben a pénztárcájukban nem kevesebb, hanem több lenne szeptember elsejétől, tehát az elkövetkezőkben, az ígéreteknek megfelelően” – mondta Dénes Tamás.

„Volt egy feszültség, hogy egy pályakezdő szakorvos 150 ezerrel többet vitt haza, mint egy mellette, esetleg 20 éve dolgozó másik szakorvos” – az egészségügyi államtitkár szerint a jelenlegi rendszer igazságos.

„151 ezer forinttal keres átlagosan mindenki, többet, aki kapott 107 ezer forintos emelkedést. Teszem hozzá, hogy ebben a két kategóriában összesen 3000 fiatal szakorvos dolgozik, és csak 470-en voltak jogosultak erre az ösztöndíjra. Most azt tudom önnek mondani, hogy lehet, hogy néhány orvos rosszabbul járt, de 96 ezer egészségügyi dolgozó meg sokkal jobban” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár hozzátette: jövőre újra emelkedhet az egészségügyi dolgozók bére, ezzel a most pórul járt orvosokat is kompenzálják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!