2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Érvénytelen lesz az okafogyottá vált népszavazás

2017. február 26., vasárnap 15:38, frissítve: vasárnap 16:32

Algyőn vegyi üzem épült volna, de a görög befektető az utolsó pillanatban visszalépett. A beruházás elleni referendumot megpróbálta visszavonni a helyi képviselő-testület, de erre nem volt törvényes lehetőség. A 13 órás adatok szerint rendkívül alacsony a részvétel, és szinte biztos, hogy nem lesz érvényes a népszavazás.

Népszavazást tartanak vasárnap Algyőn egy vegyi üzem építése miatt, igaz, az már okafogyottá vált: a görög beruházó már a hét elején jelezte, hogy visszalép a projekttől épp a referendum miatt. Ez a szavazókedven is meglátszott.

„Lényegesen kevesebben vannak, mint a szokásos választásokon szoktak lenni, reggel is elég későn jött az első szavazó. Szóval nem volt olyan, mint máskor, hogy azonnal tudtuk zárni az urnát, jelenleg sokkal alacsonyabb a részvételi arány. Ennek az az oka, hogy nagyon sokan úgy gondolják, okafogyottá vált a szavazás” – mondta Kónyáné Zombori Erzsébet, Algyő 2. számú szavazókörének elnöke.

A helyiek sem értik, miért kellett kiírni a népszavazást. „Nem sok értelmét látom, mert már eldőlt a kérdés, de a törvény szerint meg kellett tartani – énszerintem a törvényt kellene módosítani olyan értelemben, hogyha okafogyottá válik egy népszavazás, akkor legyen mód arra, hogy azt visszavonják” – fogalmazott egy helybéli asszony.

Lázár János szerdán egy lakossági fórumon üzente azt a helyi képviselő-testületnek, hogy vonják vissza a népszavazást. Csütörtökön meg is próbálták, de arra csak a bíróságnak lett volna törvényes lehetősége. A határidő azonban decemberben lejárt. „A Nemzeti Választási Iroda is kijelentette, hogy a helyi választási iroda vezetője, dr. Varga Ildikó jegyző asszony semmilyen utasításnak nem tehet eleget, ami bármilyen testülettől jön, sem képviselő-testület, sem különböző külső csoport” – közölte Gubacsi Enikő alpolgármester.

A népszavazás körülbelül hárommillió forintba kerül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!