2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Értékel a tanár: az összehasonlító verselemzés nehéz volt

2016. május 2., hétfő 13:41, frissítve: kedd 06:42

Vörösmarty, Tamási Áron, Illyés és Csoóri Sándor a magyarérettségin. A tanárok szerint az összehasonlító verselemzés volt a legnehezebb.

Nem minden diák bízta a szerencsére az érettségit. Az egyik debreceni középiskolában például egy kabalasárkánytól várt egy kis támogatást az egyik érettségiző. „Novellaelemzést néztem át jobban, és annak a szempontjait tanultam meg, régebbi érettségiket gyakoroltam, és az alapján készültem” – árulta el az egyik diák.

A szövegértési feladatban Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezni.

Az esszére három óra jutott. A diákok érvelhettek Csoóri Sándor egyik műve alapján, vagy elemezhették Tamási Áron egyik novelláját. Legnehezebb dolga azoknak volt, akik a harmadik lehetőséget választották – mondják a tanárok.

„És végül az összehasonlító verselemzést, azt én nehéznek találtam, Vörösmarty Liszt Ferenchez címzett versét és Illyés Gyulának a Bartók című versét kellett összehasonlító szempontok alapján elemezni” – mondta a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Tula Borbála.

„Az érvelés és a vers összehasonlítás nagyon nehéznek tűnt, a műelemzés pedig egy meséről, egy népmeséről szólt, s ezt könnyebbnek találtam elemezni” – így Horváth Barnabás diák.

„Nagyon sok esszét írtunk a tanulmányaim során, és fölkészültünk arra, hogy hogy kell felépíteni egy ilyen szöveget meg milyen stilisztikai eszközöket érdemes használni, s ezért azt mondhatom, hogy volt gyakorlatom benne” – mesélte Balla György, aki Debrecenben tett érettségi vizsgát.

Az érettségi vizsgák kedden a matematikaírásbelikkel folytatódnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!