2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Erre kér pénzt az 1001 orvos hálapénz nélkül

2016. február 23., kedd 09:09, frissítve: kedd 16:35

A kormány segítségét kéri a több halálesetet is okozó kórházi baktériumfertőzések megszüntetéséhez az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű csoport.

A kórházi fertőzések megállítására kér pénzt a kormánytól az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű csoport. Az egészségügyi szakemberek szerint 2011 óta a forráshiány miatt megháromszorozódott a szakszerű takarítással megelőzhető bakteriális fertőzések száma, ami több ember halálát okozta. Példaként egy olyan esetet említenek, amikor a beteg ugyan felgyógyult az infarktusból, de belehalt a kórházi baktérium okozta fertőzésbe. A pluszpénzből fertőtlenítőszereket és szakembereket fizetnének, az orvosok szerint másképp nem lehet megelőzni a fertőzéses eseteket.

Gúr: A gazdaság kifehérítése lehet a megoldás

A gazdaság kifehérítésével teremthetné elő az egészségügyből hiányzó forrásokat a kormány – mondta Gúr Nándor a Reggeli járatban. A szocialista politikus szerint a feketegazdaság tizedének felszámolásával megoldható lenne a kórházak problémája.

„Ma a feketegazdaságban 6-7 ezer milliárd forint van, ez az összes GDP-nknek durván a 20 százaléka. Ha a kormány csak annyit csinálna, amit megígért a saját konvergenciaprogramján keresztül, hogy elkezdi kifehéríteni ezt a gazdaságot, ennek csak a 10 százalékát tenné meg a százból, akkor már 600 milliárd forint lenne, ez kétszer annyi, mint amennyivel kevesebb van ma az egészségügyben. És ezernyi más lépést tudok még mondani. Tehát forrás idézőjelbe téve, csúnya szóval csinálása az nemcsak az emberekre való teher szétterjesztésén keresztül születhet” – mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Hiány lehet bizonyos kórházi szakellátásokból

Bizonyos kórházi szakellátásokból hiány lehet a közeljövőben – mondta a Népszabadságnak Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyi államtitkár erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy egy nemrég elkészült jelentés szerint a kórházak nem teljesítik a minimumfeltételeket. Szerinte szükséges átírni a feltételeket, de ez nem jelenti azok puhítását. Hozzátette: a változtatás után az orvosok csak olyan tevékenységet végezhetnének, amelyre a képzettségük feljogosítja őket. Az államtitkár szerint ezért előfordulhatna, hogy egyes településeken heti egyszer lehetnek elérhetők bizonyos ellátások, arról azonban nem beszélt, hogy ez milyen területeket érinthet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!