2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Érkeznek a feljelentések a kiszivárgott BKK-s adatok miatt

2017. július 26., szerda 22:08, frissítve: csütörtök 08:00

Az MSZP és a DK is feljelentést tett, miután kiderült, hogy több mint háromezer ember személyes adata kerülhetett ki a BKK netes jegyértékesítési rendszeréből. A 24.huhoz egy neve elhallgatását kérő forrás juttatott el egy adatbázist, amely neveket, ímélcímeket és igazolványszámokat tartalmazott. A BKK a Tarlós István által elrendelt átfogó vizsgálat végéig nem nyilatkozik.

Ma már egyáltalán nem működik a BKK netboltja, hiába szeretnénk regisztrálni, nem történik semmi. A honlapot azért hozták létre, hogy interneten is lehetőség legyen például havi bérletet venni. Aztán kiderült, hogy a rendszer tele van hibával. Erről egy etikus hekker értesítette a céget, cserébe a tizennyolc éves fiút rendőrök vitték el az otthonából.

Pintér Mónikánál, a 24.hu szakújságírójánál hétfőn jelentkezett egy neve elhallgatását kérő forrás, aki azt állította: bizonyítéka van arra, hogy a BKK rendszeréből szerzett meg személyes adatokat: neveket, ímélcímeket, személyiigazolvány-számokat, jelszavakat.

„Azok alapján, amiket mi megkaptunk – ezek ugye elsősorban screenshotok voltak –, a forrás azt állította, hogy sérülékenységek voltak a rendszerben, így nagyon sokan hozzájuthattak. Nem kellett túl nagy szakmai tudás, hogy ehhez bárki hozzájusson, a biztonsági rés megvolt a rendszerben, amelyet ő kihasznált” – nyilatkozta a Hír TV-nek a 24.hu szakújságírója.

Az újságírók az adatvédelmi hatósághoz fordultak, most pedig az MSZP fővárosi képviselője a rendőrségen feljelentést tett az adatkezelési szabályok megsértése miatt.

„Ez az eset a rendszerváltás óta példátlan, hiszen olyan még nem történt, hogy több ezer ember személyes adata a főváros kárára, a főváros hibás lépései miatt kijuthatott az internetre. Emiatt a mai napon én mint fővárosi képviselő a Budapesti Rendőr-főkapitányságon bűncselekmények vélhető gyanúja miatt feljelentést tettem” – közölte Szaniszló Sándor.

Az MSZP mellett várhatóan a DK feljelentését is megkapják hamarosan a hatóságok.

„Ideje, hogy feleljenek azok, akik lehetővé tették azt, hogy ellopják az utasok adatait. A DK továbbá azt követeli, hogy Dabóczi Kálmán kérjen bocsánatot, majd nyújtsa be a lemondását. A BKK-t nem vezetheti olyan ember, akinek egy szavát sem lehet elhinni” – mondta Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője.

A vezérigazgató utoljára négy nappal ezelőtt adott ki közleményt. Akkor azt írta, Tarlós István főpolgármester átfogó vizsgálatot rendelt el, ő pedig minden eszközzel támogatja az eljárás lefolytatását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!