2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

„Érik a gyümölcs, b****a meg, és ellopják!”

2017. szeptember 17., vasárnap 10:26, frissítve: vasárnap 11:05

Helyi rendelettel akadályozná meg a Zala megyei Esztergályhorváti egy menekült család nyaralását. A Migration Aid nevű segélyszervezet a Kis-Balatonhoz közeli településen szeretett volna néhány napra egy házat biztosítani nekik a pihenésre, de a polgármester nem adott erre lehetőséget. Végül egy osztrák orvos ajánlotta fel a segítségét. A település vezetése szerint a megfelelő oltások nélkül nem maradhat a menekült család Esztergályhorvátiban.

Az afgán család Budapesten él, és a magyar állam oltalmát élvezi, Baglán tartományból menekültek el a tálibok elől. A Balkán felől érkeztek Magyarországra, ahol a tranzitzónába kerültek.

„Mint egy börtön, olyan volt. Mikor a nőknek orvoshoz kellett menniük, műanyag bilincset tettek rájuk, és úgy vitték el őket a rendőrautók a rendelőbe. Mikor a feleségem rosszul lett, inkább tűrt, csak ne kelljen bilincset hordania, hiszen nem bűnöző. Legális, törvényes úton akartunk Magyarországra jönni, ezért is voltunk a tranzitzónában. Minden reggel hat órakor rendőrök ébresztettek minket. Bejöttek az ajtón kopogás nélkül úgy, hogy nők és gyerekek is voltak a szobákban” – idézte fel Durandis.

A Migration Aid hivatalosan menekültnek nyilvánított családokat nyaraltatott volna a Balatonnál. A Kis-Balaton közelben fekvő Esztergályhorvátiban néztek ki faházakat, ám ezekről az idegenekről a helyiek hallani nem akarnak.

Nagyon fel vannak háborodva mindenki, csak ennyit tudok mondani. Meg hát nagyon nem szeretik a… Senkit nem kérdeztek meg, ez volt a legnagyobb probléma. Negatív híreket hall az ember róluk. Csak a koszt, a mocskot hagyják meg.

– És arról hallott, hogy menekülteket idehoznának nyaralni?

– Én a világon semmit erről a marhaságról nem hallottam, de remélem, hogy nem.

Miért?

– Hát, mert érik a gyümölcs, b****a meg, és ellopják! Ez ennyire egyszerű. Ezen a héten vagy a jövő héten jönnek. Ha ide beteszi a lábát, nem biztos, hogy kimegy. Én harminc éve vadászom. Erről ennyit.

Esztergályhorváti első embere a Látótérnek nem nyilatkozott, de korábban szóba állt a sajtóval.

„Aggodalmaim vannak azzal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen a három faház, amely évek óta lakatlan, milyen állapotban van, lakható-e egyáltalán, kisgyermekes családok tudják-e használni akár egy-két hétig is. Nem tudom, hogy a fűtése hogy van megoldva” – nyilatkozta korábban Rékasi Csabáné.

A helyiek nem minden idegennel ellenségesek. A polgármesteri hivatal közvetlen közelében lévő telkekről német szó hallatszik. Azok a faházak pedig, amelyekben a menekülteket szállásolták volna el, egy osztrák orvos nő tulajdonában vannak.

„A családomban honos keresztény értékeket tartom szem előtt, ezért segítek azokon, akik rászorulnak. Dolgoztam a röszkei tranzitzónában is önkéntesként. Itt láttam, hogy az ott lévő gyerekek nagyon nincsenek jó állapotban, és tudni akartam, hogy van egy hely, ahol majd kicsit leengedhetnek, jól érezhetik magukat. Magyarországnak nem kellene elmesélni, mit jelent menekültnek lenni, rengeteg magyar menekült külföldre a történelem során. Ha viszont a magyarok szerint csak ők érdemelnek segítséget, akkor nem osztják a közös értékeinket, és akkor nyugodtan foghatják a motyójukat, és hazamehetnek Ausztriából, Angliából vagy a többi EU-tagállamból” – mondta Ursula Weitgasser.

Esztergályhorvátiban a képviselő-testület rendeletet fogadott el, amely szerint a szálláshelyeknek ellenőrizniük kell, hogy a faluban megszállni szándékozó menekülteknek megvannak-e a kötelező oltásaik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!