2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Eredménytelen volt Tarsoly Csaba keresete

2017. március 27., hétfő 15:46

Tarsoly Csaba távollétében döntött a bíróság a brókerbotrány főszereplőjének keresetéről. A Quaestor-vezér az MNB által kiszabott lehető legmagasabb, húszmillió forintos bírságról szóló határozatot támadta. A bíróság mai döntése szerint eredménytelenül. Jogorvoslatért egyedül a Kúriához fordulhat. A Quaestor csődje miatt indult, több ezer oldalas periratokat felvonultató büntetőeljárás még tart.

„A bíróság kihirdeti ítéletét: a bíróság a felperes keresetét elutasítja” – jelentette be Rák-Fekete Edina, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácselnöke.

A jegybanknak adott igazat a bíróság a Quaestor-vezér által indított közigazgatási perben. Tarsoly Csaba az MNB által kiszabott húszmillió forintos bírság miatt adott be keresetet. Szerinte jogtalanul követelnek tőle ennyi pénzt.

Tarsoly ügyvédje azzal érvelt, hogy a felügyeleti szervként eljáró nemzeti bank nem vizsgált meg minden körülményt. Ráadásul nem védence az egyedüli, aki felelős a brókercég csődjéért.

„A határozat, amelyben ezt az ominózus bírságot kiszabta az alperes, még arról szól, hogy meg nem keletkeztetett és fiktív kötvényeket hozott forgalomba a felperes által is irányított cég. De ebben a beadványában már mást fogalmaz meg. Ezt meg is hivatkoztuk már, azt mondja, hogy az alperes az értékpapírok kibocsátásával nem követett el jogsértést” – jelentette ki Borbíró István.

A bírói tanács az MNB érvelését fogadta el, miszerint Tarsoly Csaba nem bizonyította ártatlanságát, ugyanakkor igazgatóként a cégcsoport minden tevékenységéért felelős.

„A tevékenység megkezdésének és folytatásának előfeltétele, hogy megfelelő szabályzatokkal rendelkezzen az intézmény. Ezt nem is ezt kifogásolta a határozatában az alperes, hanem azt, hogy a társaság működése nem a szabályzatok szerint folyt” – mondta az MNB ügyvédje.

Az ítélethirdetésre Tarsoly Csaba nem jött el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!