2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Erdő Péter: A magyarságnak el kell fogadnia saját önazonosságát

2016. augusztus 13., szombat 20:10, frissítve: vasárnap 10:47

A magyar katolikusok vezetője szerint nem lehet egészséges nemzet a magyar, saját önazonosságának elfogadása nélkül. Erdő Péter erről a Nógrád megyei Szentkúton beszélt, a búcsújáróhely nemzeti kegyhellyé nyilvánításának tizedik évfordulóján.

Közel tízezren zarándokoltak el a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre, hogy részt vegyenek a búcsújáróhely főünnepén, amelyet idén a Szent Jobb jelenléte tett még kiemeltebbé. Szentkút 10 éve lett nemzeti kegyhely, mostantól pedig nemzetközi rangja is emelkedett, mert a katolikus Mária-tisztelet központja, a római Santa Maria Maggiore-bazilika fíliájává fogadta. Ez Magyarországon egyedülálló rangot ad a kegyhelynek. Az erről szóló bullát a szentmisén Varga Lajos váci segédpüspök olvasta fel.

„Az apostoli penitenciária a pápától különleges módon ráruházott joghatóságok erejénél fogva felettébb szívesen fogadja az elé terjesztett kérést, és teljes búcsút engedélyez” – mondta Varga Lajos.

Az ünnepi szentmisét Erdő Péter celebrálta. A bíboros-prímás beszédében azt mondta: a magyarság nem tud egészséges nemzet lenni anélkül, hogy a saját vallási és kulturális azonosságát el ne fogadná. A Hír TV-nek nyilatkozva rámutatott arra is: a magyarság sorsfordító történelmi helyzetek után mindig meg tudott újulni.

„Sokszor éltünk már történeti időket ebben az országban, és sokszor látszott úgy, hogy bizony emberi számítás szerint nem kedvező, esetleg nem is sok reménnyel kecsegtet egy-egy helyzet. Hány háború, hány forradalom, hány kudarc sorakozik ennek a népnek a történetében. De mindegyik után volt újjászületés, és mindegyik után maradt valami, ami mégiscsak gazdagította az emlékezetet” – fogalmazott az esztergom-budapesti érsek.

Mátraverebély-Szentkút ünnepi miséje körmenettel zárult, amelyben több ezren követték a Szent Jobbot a bazilika körül az elmúlt évben teljesen felújított nemzeti kegyhelyen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!