2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Erdő Péter: A létezés nem válhat öncélúvá

2017. augusztus 15., kedd 17:23, frissítve: kedd 18:07

Az emberi létezés értelmére és a céltalan élet veszélyeire hívta fel a figyelmet Erdő Péter Nagyboldogasszony napján. A bíboros a mise után megáldotta a Debreceni Virágkarnevál két kocsiját.

„Ahogy Mária igent mondott Isten tervére, és elfogadta, hogy ő hozza a világra a Megváltót, úgy kell a mai kor emberének is igent mondania a Mennyek urának” – mondta a magyar katolikus egyház vezetője Mária mennybemenetelének napján, amelyet Nagyboldogasszony napjának is neveznek.

„Életunt csak az ember lehet” – tette hozzá Erdő Péter. A esztergomi érsek azt mondta, hogy mindenkinek meg kell találnia az életcélját. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a létezés nem válhat öncélúvá.

„Mi a teremtő képmásai vagyunk, mert értelemmel és szabadsággal ajándékozott meg minket. Ha felismerjük, hogy életünk és a világ története nem puszta véletlen, hanem egy nagyszerű, értelmes és jóságos projekt része, ha eszerint igazítjuk magunk és közösségünk életét, optimizmus, állóképesség, tenni akarás tölt el minket. Így kerülünk igazán összhangba a világmindenséggel” – fogalmazott.

Az ünnepi mise után a bíboros virágkocsikat áldott meg az esztergomi bazilika előtt. Az egyik a koronázási ékszereket formálja, a másik egy pásztort ábrázol a rá bízott nyájjal. A szent koronás virágkocsit Debrecen készíttette. Az egyházat szimbolizáló alkotás pedig a cívisváros és Esztergom közös műve a reformáció 500. évfordulójának évében.

„Ez is egy közös összetartozás jelképe. Esztergom a katolicizmus, a katolikus világ, Debrecen pedig a református világ központja. Óriási érzés volt itt lenni, megrögzött reformátusként református családból jöttem ide, és átélhettem hogy ebben a fantasztikus bazilikában együtt énekeltük el összetartozásunkat, a nemzeti imádságunkat” – mondta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere.

A virágokkal díszített kocsik a hagyományos Debreceni Virágkarneválon vonulnak majd fel augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!