2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Érdemes résen lenniük az autósoknak

Több mint 200 útszakasz felújítását kezdi el tavasszal a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a rekonstrukció 110 milliárd forintba kerül. Egy friss felmérés szerint minden harmadik magyar autós szenvedett már kátyúkárt. Az útkezelő azonban csak akkor fizet, ha a károsult be tudja bizonyítani, hogy a járműve úthiba miatt rongálódott meg.

Az ország mintegy 30 ezer kilométernyi közúthálózatának több szakasza is 40 évnél idősebb. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerint az ilyen elöregedett élettartamú burkolathálózatokon sokkal könnyebben jelenhetnek meg úthibák, kátyúk, amiknek a kialakulását az elmúlt hetek olvadás-fagyási ciklusai jelentősen növelnek.

Az üzemmérnökségek folyamatosan javítják az úthibákat, de végső megoldást csak a teljes burkolatcsere jelentene. Tavaly már 60 útszakaszon megkezdődött a munka, idén további 200 alárendelt utat rekonstruálnak.

– A négy és öt számjegyű mellékúthálózatot igyekszünk mihamarabb felújítani, hiszen itt található a legtöbb problémás útszakaszunk – közölte Pécsi Norbert Sándor. – Ez azt jelenti, hogy elsősorban a térségi központokat, kistérségeket  összekötő utakat igyekszünk felújítani, hogy a közlekedők, az úthasználók minél biztonságosabban juthassanak el a közintézményekhez, óvodákhoz, iskolákhoz, munkahelyeikhez – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: erre a programra mintegy 110 milliárd forint áll rendelkezésükre.

Az autósoknak addig is érdemes résen lenniük, ha kárt szenvednek, az út fenntartója köteles megfizetni az okozott hibát. A közútkezelő csak tavaly 23 millió forintot fizetett ki úthiba miatt, de számos olyan eset van, ami miatt elutasíthatják az igényeket.

– Az útszakasz fenntartója kirakta az úthibát jelző táblát, ez esetben már vagy nem felelős az út kezelője, vagy pedig osztott a felelősség – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs főosztályvezetője, Gilyén Ágnes. – A másik gyakori eset: túlléptük a sebességhatárt – akkor sem felel már a kátyú okozta kárért az út fenntartója. Ugyancsak elég gyakran előfordul az, hogy az okozott kárt ott a helyszínen nem vesszük észre – hívta föl a figyelmet a szakember.

Ha az útkezelő nem fizet, a biztosítóhoz fordulhat az autós.

Egy friss felmérés szerint a magyar autósok harmadának okozott kárt a rossz útburkolat. A szakemberek arra hívják fel az autósok figyelmét, hogy minden esetben még a helyszínen készítsenek fényképet a kátyúról, és az okozott kárról. Ha pedig nagyobb értékű a káreset, a bizonyítás érdekében érdemes kihívni a rendőrséget is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A Paks történelmi diadala

A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
Nem csitulnak az indulatok a Fico-merénylet után + videó

Nem csitulnak az indulatok a Fico-merénylet után + videó

Elképesztő gyűlöletáradat indult el a megtámadott Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. A balliberális oldalak kommentszekcióiban valóságos örömujjongás vette kezdetét a szörnyű merénylet után. Szlovákiából kollégánk, Bende Balázs jelentkezett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!