2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Erdély több részén is emlékeztek ’56-ra

2016. október 23., vasárnap 17:59

Nincs erős Magyarország erős határon túli magyar közösségek nélkül, és nem lehetnek erősek a határon túli magyarok sem erős Magyarország nélkül.

1956 ereje akkor érvényesült, amikor a különböző helyzetben lévő emberek összefogtak, és csodálatos dolgokat vittek végbe – hangzott el szombaton este Csíkszeredában az ünnepi megemlékezésen. Erdély-szerte szinte minden településen ünnepi megemlékezéseket tartottak a magyar forradalom hőseinek emlékére.

A székelyföldi ’56-os politikai elítéltek közül ma is sokan életben vannak, azt mondják, szenvedésük nem volt hiábavaló, és ma is ugyanezt tennék a szabadság védelmében. Volt, akit néhány megírt versért vagy irodalmi estek szervezéséért zártak börtönbe tizenévesen. Az erdélyi magyar 1956-os politikai elítélteket Románia leghírhedtebb börtöneibe zárták akár több évtizedre is, az idősebbeket pedig kivégezték.

„1959 tavaszán fogtak el. Először azzal vádoltak, hogy verseket írtunk, s néhányban volt olyan elszólás is, téma is, amely nem tetszett az akkori román hatalomnak” – emlékezett vissza Vorzsák János 1956-os elítélt.

Erélyi magyarként ma is nap mint nap küzdeni kell a szabadságért, a nemzeti értékek tiszteletben tartásáért – hangzott el a megemlékezésen.

„1956 szelleme a szabadságnak, sorsunk szabad irányításának kivételes pillanata, amelyről nem szabad lemondanunk. 1956 szelleme az igazunk mellett való kiállás, ma ez Erdélyben azt jelenti, hogy újra és újra ki kell állni szimbólumaink, értékeink és jogaink mellett. Nem külön-külön, hanem az összhangot keresve egymás kezét megfogva” – mondta Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

Ma is magyarokat hurcol meg és zár börtönbe a román hatalom, ma is küzdeni kell a megtorlás ellen – fogalmaztak a megszólalók.

„Éppen Csíkszeredában vagyunk, ahol Nagy Benedek ’56-os csíkszeredai bebörtönzött még köztünk él, és a lányát Kolozsváron meghurcolják magyar tisztségviselőként. ’56 nem egy történelmi pillanat, hanem az életünk része, és annak is kell maradnia” – mondta az RMDSZ parlamenti képviselője, Korodi Attila.

Az erdélyi magyarság nap mint nap találkozik forradalmi pillanatokkal, ami ma már nem az ágyúdörgésről szól, de legalább olyan fontos, mert a magyar közösség életét megpróbálja szűkíteni, és erre határozottan válaszolni kell ma is – hangzott el a csíkszeredai megemlékezésen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!