2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Épp azoknak kedvez, akik a zavarosban halásznak

2016. március 6., vasárnap 12:38, frissítve: hétfő 09:42

Két hónapja munkanélküliek a hivatásos halászok, de még mindig nem tudják, kapnak-e kártérítést a kormánytól. Január elseje óta tilos a kereskedelmi halászat a természetes vizeken. Bár a kabinet eredetileg az orvhalászatot akarta visszaszorítani a törvénymódosítással, a Látótér stábjának nyilatkozó szakértő azt mondja: a tiltás épp az illegális halászatot erősíti.

Mészáros Dezső a csongrádi Tiszát kémleli. Az áradó vízben már megindultak a halak, a 62 éves halász az uszonyosok helyett azonban már csak az evezőt fogja:

– Milyen érzés itt evezni?
– Kellemetlen, mondhatnám nagyon rossz. Azért ezt egy tollvonással, amit megszüntettek, ezt úgy érezzük, mintha az életünket vettek volna el, nemcsak az anyagi lehetőségeket és a keresetüket, hanem azt, amibe beleszülettünk, belenőttünk, ezt a hagyományt, őshonos mesterséget, mert mióta víz van, azóta hal is van meg halász is van…

Utoljára december 31-én halászhatott itt, de azóta is minden reggel lemegy megnézni a Tiszát. A több milliót érő halászeszközöket a partról is el kellett szállítani, 300 méteres körzetben nem lehet tárolni sem a hálókat. A szerszámok iránt nagy az érdeklődés. „Hirdetőújságokban már keresik a halászeszközöket, telefonon keresik, hogy van-e eladó, megvenné, ennyit venne… Én elvből nem akarom kiszolgálni az orvhalászatot, de lehet, rávisz a kényszer, hogy pénzt kell belőle csinálni, akkor odaadom, mert törvény nem tiltja, hogy a saját vagyonomat eladjam” – mondta a hivatásos halász.

Csongrádban a halászok február elején félpályás útlezárással tiltakoztak. Két hónapja munkanélküliek, egyelőre nem tudják, hogyan tovább. „Én harmincéves vagyok, és az visel meg a legjobban, hogy a 62 éves apám…, aki nekem mindig a példaképem volt, az otthon van, és nem találja a helyét, ugyanúgy én sem találom a helyemet, tehát ezt nem lehet elmondani” – fogalmazott Csordás Ferenc hivatásos halász.

A halászat leállításával a Tisza- és Duna-parti csárdákból eltűnik a folyóvízi hal, legálisan nem lehet hozzájutni az uszonyosokhoz, a horgászok ugyanis nem adhatják el zsákmányukat. Bár a halgazdálkodási törvénnyel elvileg az orvhalászatot akarták visszaszorítani, szakemberek szerint a természetes vizeken való halászat betiltása épp azoknak kedvez, akik a zavarosban halásznak.

„A piacot kéne ellátni legális hallal, de most ez kiesett, hiszen Magyarországon nem kapható legálisan természetes vízből származó hal. Ha valaminek nincs legális forrása, erősíti az illegális tevékenységet, ezt nagyon nagy veszélynek tartom, hogy az orvhalászok társadalmi elfogadottsága növekedni fog. Nemhogy visszaesne az orvhalászat, hanem erősödni fog. Az orvhalászok nem hálóval, hanem elektromos eszközökkel dolgoznak már, ami nem válogat a halak között, a kis halakat is károsítja” – hívta fel a figyelmet Bardócz Tamás halászati szakértő.

Kereskedelmi halászatból évente kétezer tonna hal került a boltokba vagy a feldolgozóüzembe, ez a teljes halpiac 15 százaléka volt. Természetes vízen tavaly már csak 145 halász űzte az ősi mesterséget. Bár többször tárgyaltak a Földművelésügyi Minisztériummal, azt egyelőre nem tudni, kapnak-e kártérítést, és ha igen, mekkora összeget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!