2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Enyhítették Kulcsár büntetését

2017. március 22., szerda 18:33, frissítve: szerda 18:55

Öt évre enyhítette a Fővárosi ítélőtábla Kulcsár Attila, első fokon hat és fél éves börtönbüntetését. A brókerbotrány több vádlottjának is kevesebb lett a büntetése, így a másodrendű vádlottnak, Kerék Csabának is a korábbi három év kilenc hónap helyett csak 3 év szabadságvesztés lett a büntetése. Az első- és másodrendű vádlottaknak 5-5 millió forint pénzbírságot is ki kell fizetniük. Kulcsárnak egyébként nem kell börtönbe vonulnia, mert a büntetését már előzetesben letöltötte.

Üres székek előtt hirdetett ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla bírája Debrecenben, miután az ügy egyetlen vádlottja sem jelent meg a tárgyaláson. Az eredetileg ötnaposra tervezett és hétfőn indult másodfokú eljárás első két napján még ott voltak a vádlottak, de a keddi utolsó szó jogán elmondottak után az ítéletre már nem voltak személyesen kíváncsiak.

„A szabadságvesztés büntetését 5 évre enyhíti, s vele szemben, ötszáz napi tétel, napi tízezer forint összegű, végösszegében ötmillió forint pénzbüntetést szab ki” – közölte Elek Balázs bíró.

A másodrendű vádlott, Kerék Csaba büntetését is enyhítette a bíróság. Neki kilenc hónappal lett kevesebb, így már csak három év a szabadságvesztése. A bíró az indoklásban elmondta, hogy ők már nem mérlegeltek, az az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék dolga volt. A csalás minden esetben megalapozott volt.

„Az egyes számlatulajdonos ügyfelei, Kulcsár Attila elsőrendű vádlott által kimutatott eredmény okából mulasztották el Kulcsár Attila ellenőrzését. Ezen kimutatásokon Kulcsár Attila igazgatóként vagy ügyvezető igazgatóként jelölte magát, holott ilyen beosztásban egyik befektetési szolgáltatónál sem tevékenykedett” – folytatta a bíró.

A brókerbotrány 2003. június 16-án pattant ki, amikor ismeretlenek megverték Szász Károlyt, a PSZÁF akkori elnökét. A felügyelet ekkor már a Pannonplast ellenséges felvásárlásával kapcsolatban folytatott vizsgálatot, később a K&H Equitiesnél súlyos szabálytalanságokat találtak Kulcsár Attilával összefüggésben. A vád szerint Kulcsár 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok és önkormányzatok pénzét, összesen nyolcmilliárd forint kárt okozva.

Kulcsár Attilát 2008 augusztusában első fokon nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. 2010-ben azonban a Fővárosi ítélőtábla új eljárást rendelt el.

A törvényszék felmentette Rejtő E. Tibort és Forró Tamás vállalkozót, újságírót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!