2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Enyhítettek a Hagyó-per ítéletén

2017. szeptember 29., péntek 12:09, frissítve: péntek 17:51

Enyhébb ítéletet kapott Hagyó Miklós a BKV-ügyben. Az egykori szocialista főpolgármester-helyettes jogerősen felfüggesztett büntetést kapott. Egy embernek kell rács mögé mennie, a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatója 3 év letöltendő szabadságvesztést kapott.

Nokiás dobozban átadott kenőpénz – az BKV-ügy ikonikus szálát már az ügyészség sem tartotta bizonyíthatónak, a közlekedési társaság és Budapest egykori vezetőire enélkül is letöltendő börtönt kért a vádhatóság. A Szegedi Ítélőtábla ehelyett pénteken részben még enyhített is az elsőfokú ítéleten. Hagyó Miklós jogerősen felfüggesztett büntetést kapott, amit még csökkentett is a bírói tanács.

„A Hagyó Miklós elsőrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést 1 év hat hónapra, a szabadságvesztés végrehajtása felfüggesztésének próbaidejét 3 évre enyhíti. Hagyó Miklós elsőrendű vádlottat hivatali visszaélés bűntette, 1978. évi IV-es tv, 225. szakasza, harmadik fordulat és zsarolás bűntette 1978. évi IV-es tv, 323. szakasz, első bekezdés, második bekezdés C pont, első fordulat, miatt emelt vád alól tekinti felmentettnek” – ismertette Mezőlaki Erik Ákos bíró.

Az egykori szocialista főpolgármester-helyettes védője pozitívan értékelte az ítéletet, ahhoz képest, hogy az elsőfokú eljárásban 10 évet is meghaladó, fegyházban letöltendő büntetést kért az ügyészség Hagyóra és társaira.

„Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Nyilvánvaló, hogy inkább örülünk ennek az ítéletnek, mert nem tizenegynéhány évre kell fegyházba vonulnia az ügyfelemnek, hanem próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott, de olyasmi miatt, amit nem követett el” – jelentette ki Kádár András.

A Szegedi Ítélőtábla több vádlott esetében viszont súlyosította az elsőfokú ítéletet. Antal Attila, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója kettő, míg a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatója három év szabadságvesztést kapott. A nyolcadrendű vádlott Regőczi Miklós ráadásul letöltendő büntetést kapott.

Az elszámoltatási biztos felháborodott

Felháborítónak tartja a Hagyó-ügyben született ítéletet a volt elszámoltatási biztos. Budai Gyula azt mondta: aránytalannak véli ahhoz képest, amekkora kárt okozott a fővárosnak és a BKV-nak a volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai. A politikus hozzátette, annak ellenére is elégedett a 2002 és 2010 közötti ügyek elszámoltatásával, hogy több felmentő ítélet is született.

„Az elszámoltatás jelenleg is folyik, tehát még mindig vannak folyamatban ügyek. Ne felejtsük el, ott van a tábornokper, ott van a moszkvai kereskedelmi központ ügye – azt gondolom, az sem fog itt megállni ebből a szempontból –, és persze vannak olyan ügyek, amelyek felmentéssel zárultak. De még egyszer mondom, ez nem az elszámoltatás sikertelenségét igazolja, hanem azt jelenti, hogy a bíróság és a nyomozó hatóság nem ugyanazon az állásponton van” – jelentette ki az egykori elszámoltatási biztos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!