2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Enyedi: „Nem kötötték az orrunkra, milyen megállapodás kell”

2017. május 26., péntek 05:59, frissítve: péntek 07:04

Pontosan nem tudni, a kormány mit akar látni az CEU-ról kötött megállapodásban. Enyedi Zsolt rektorhelyettes Egyenesen című műsorunkban felidézte: amikor erre rákérdeztek, nem kaptak érdemi választ, csupán azt tudatták velük: a megállapodás egy diplomáciai folyamat vége lesz. Tehát miközben a kormány azt kommunikálta, hogy a CEU-nak is lépnie kell a tárgyalások előremozdításában, az egyetem azt sem tudta, pontosan mit kellene tennie. A rektorhelyettes pozitívan értékeli, hogy New York állam tárgyalna a kormányzattal, hiszen így elkezdődhetnek az érdemi folyamatok. Ugyanakkor lehet, az is elég lenne, ha a magyarországi ügyvivő bólintana a megállapodásra.

Lázár János szerint nincs akadálya annak, hogy a CEU ügyében New York állammal tárgyaljanak, holott korábban a kormány ragaszkodott a szövetségi kormányhoz. A törvényen ugyanakkor nem akarnak változtatni, hiába indított miatta eljárást Brüsszel, mivel a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság egyetlen elfogadható érvet sem hozott fel ennek érdekében – mondta a kancelláriaminiszter, aki szerint puszta hisztériáról van szó.

Enyedi Zsolt a Hír TV Egyenesen Kálmán Olgábval című műsorában azt mondta: pozitív forgatókönyvet lát, hiszen New York állam bejelentkezésével végre elkezdődhetnek az érdemi tárgyalások. A CEU rektorhelyettese szerint ugyanakkor pontosan nem tudni, a kormányzat mit akar látni az egyetemről kötött megállapodásban: „amikor találkoztunk a munkacsoporttal, akkor ezt megkérdeztük, mert korábban a kormányszóvivő azt mondta, segítenünk kell tető alá hozni egy ilyen egyezményt. [...] Lényegében azt mondták, hogy nem kötik az orrunkra, ez egy diplomáciai folyamat eredménye lesz, úgyhogy nem mondták meg”. Tehát miközben a kormány azt kommunikálta, hogy a CEU-nak is lépnie kellene a tárgyalások előremozdításában, az egyetem azt sem tudta, pontosan mit kellene tennie. Csupán annyi volt tisztázott, hogy egy államközi megállapodásra lenne szükség, amely elismeri és támogatja a CEU-t, de a részleteket nem ismertették. És a tetejében eddig is volt egy egyezmény az ügyben a két állam között – tette hozzá Enyedi.

„Az igaz, és ezt emlegetik fel mostanság gyakran, hogy ez nem lett becikkelyezve, nem lett törvény, nem lett a parlament által elfogadva és kihirdetve. Tehát ha jól értem, akkor most egy komolyabb megegyezésre számítanak” – vázolta a rektorhelyettes, aki azt is elmondta, hogy a 2004-es egyezségben a tevékenységük általános támogatása szerepel. „A szövegben a nyitott társadalom mint érték is megjelenik, tehát tartok attól, hogy pont ugyanezt a szöveget most nem fogják elfogadni”, de lehet, hogy csak ezt a passzust kellene kiradírozni. Emellett a megállapodásban nemzetközi kapcsolatokról van szó, arról, hogy a Közép-európai Egyetemnek fontos szerepe lett a két nép barátságának ápolásában” – ezek az elvek Enyedi szerint ma is érvényesek.

A kormány azt mondja, azért nem megfelelő a 2004-es dokumentum, mert az csak egy nyilatkozat volt, nincs olyan jogi státusza, amilyet az új megállapodásnak adnának Orbán Viktorék. Enyedi azt is kifogásolta, hogy a kormányzat nem kereste meg New York államot a CEU-s dokumentummal kapcsolatban, holott tudniuk kellett, hogy az ügyben nem Washingtonban kell kopogtatni. Hozzátette, lehetséges, hogy a Fidesz-kormány csupán azt akarta elérni, hogy Donald Trump amerikai elnök tárgyalóasztalhoz üljön Orbán Viktorral.

Az Egyesült Államok kormánya sokadszorra is leszögezte a napokban, hogy ők nem illetékesek a CEU ügyében, de arra kérték a magyar kabinetet, hogy mihamarabb jusson egyezségre New Yorkkal. Ez tiszta helyzetet teremtett a rektorhelyettes szerint, hiszen korábban volt némi bizonytalanság magyar részről. Enyedi reméli, Orbánék most már azzal a partnerrel fognak tárgyalni, aki valóban illetékes a kérdésben.

Azt azonban nem tudni, hogy milyen kapcsolatot akarnak a szövetségi állammal: „Hallottam Gulyás Gergelytől, hogy nekik már az is megfelelne, ha egy államtitkár-helyettes rábólintana a New Yorkkal való szerződésre” – idézte fel a rektorhelyettes, aki szerint valamiféle rituálé része lehet, hogy szükségük van valakire, aki szövetségi kormányzati szinten „megáldja a szerződést”. Hozzátette, szerinte fölösleges az ilyesféle eljárás.

Ugyanakkor lehet, hogy túlzás lenne keresni egy amerikai államtitkár-helyettest, hiszen a kormány a napokban többször is utalt a korábbi megegyezésekre, amelyek Magyarország és az USA között jött létre, mint például az amerikai közép- és általános iskoláról szólót. „Megnéztem azt az egyezményt, valójában arról szól, hogy a magyar kormány kedvezményekben részesíti az iskolát, és a helyi, tehát magyarországi nagykövet azt mondja, hogy ez rendben van” – vázolta Enyedi. Bár most csak amerikai helyettes ügyvivő van Magyarországon, lehet, az is elegendő lenne, ha ő rábólint a New York és Budapest közötti megegyezésre.

Ugyanakkor nem tudni, hol a vége: „Ha ezeket a feltételeket teljesítjük, nem tudni, lesz-e újabb” –jelentette ki a CEU rektorhelyettese. Annyi biztos, heteken belül megoldást kell találni, hogy nyugodtan készülhessenek a következő tanévre. „De ez nem jelenti azt, hogy ne bírnánk idegekkel, nincs más választásunk, mint hogy küzdjünk az igazunkért” - tette hozzá. Bár sokan úgy látják, a rektorhelyettes nem gondolja, hogy az egyetem el fog menni Magyarországról, hiszen a kormánynak most már megnyílt a lehetősége a megegyezésre, és arcvesztés nélkül szállhat ki a dologból.

Soros György esetleges magyarországi látogatásáról ezt mondta: „Nemcsak hogy nem tudtam róla, hogy jönne, nem is örülnék neki, ha Soros György Lázár Jánossal vagy bárki mással az egyetem sorsáról tárgyalna. Neki ez nem dolga, van egy rektorunk, ha valaki tárgyalni akar az egyetemről, az tárgyaljon vele”. Hiszen bár a magyar származású milliárdos valamikor fontos funkciót töltött be, a kuratórium elnöke volt, ám már nincs funkciója az egyetemen, csupán tiszteletbeli elnök. Ugyanakkor Enyedi szerint Lázár János részéről igen civilizált reakció volt, hogy azt mondta: ha Soros ellátogatna hazánkba, adott esetben „akár a patásördöggel is leülne tárgyalni”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!