2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ennyi volt, vasárnap bezár a neves intézmény talán örökre

2017. június 17., szombat 19:13, frissítve: szombat 19:51

Szombaton még nyitva tartott, de vasárnap bezár a budapesti Planetárium, és nem tudni, mikor nyit ki újra. A kormány egyelőre nem ígért segítséget az évi 80 ezer látogatót fogadó intézmény felújításához. Pedig az épületben, amely 81 százalékban a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 19 százalékban pedig az állam tulajdona, teljes felújításra, belső korszerűsítésre lenne szükség.

Szombaton van utoljára nyitva a budapesti Planetárium. Az 1977-ben átadott épület állapota évek óta fokozatosan romlik, ezért vasárnaptól bezárják, az is lehet, hogy örökre. Pedig az oktatásban is fontos szerepet töltött be – emelte ki a Hír Televíziónak nyilatkozó csillagász.

„A mai modern korban már kis hazánkban is és Európában szerte a digitális planetáriumok hódítanak. A digitális technológiákkal nagyon sok olyan dolgot meg lehet mutatni az égboltból, amit hagyományos műszerekkel nem. A mai magyar közoktatási rendszerben a csillagászat, a csillagászati ismeretek, a csillagászati földrajz oktatása minimális óraszámban folyik. Alsó tagozatban a környezetismeret témájába van beillesztve, felső tagozatban pedig a fizika tárgykörébe” – mondta Illés Tibor, a Partiscum Csillagászati Egyesület elnöke.

A Jobbik szerint a kormány a csillagokat is lelopja az égről. Szerintük stadionok helyett a Planetárium felújítására kellene költeni az adófizetők pénzét. „Ez a fél évszázados múltú intézmény, amely a természettudományos oktatás hátterét biztosította és a gyerekek csillagászattal kapcsolatos képzését, most kénytelen lesz bezárni a kapuit. Holott hárommilliárd forintból megmenthető lenne a nagy hírű intézmény, ez az összeg azonban, úgy tűnik, nem áll rendelkezésre” – jegyezte meg Kepli Lajos országgyűlési képviselő.

Az épület olyan telken áll a budapesti Népliget szélén, amelynek több tulajdonosa is van. A kormányszóvivő egy hónappal ezelőtt ezzel magyarázta, miért nem siet az állam az épület kisegítésére: „Többszörös tulajdonlás. Ilyenkor a tulajdoni viszonyok rendezése az első feladat ahhoz, hogy kezelni lehessen az előállt állapotot” – fogalmazott Kovács Zoltán.

Az ügyben Burány Sándor MSZP-s képviselő is megkérdezte az Emmit – Rétvári Bence államtitkár is a rendezetlen tulajdonviszonyokra hivatkozott, de ő már azt is hozzátette: a Planetárium felújítása nem elsősorban állami feladat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!