2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

„Ennél már nincs lejjebb”

Hír TV

2017. december 29., péntek 17:21, frissítve: péntek 19:36

Cserelakást kaphatnak azok a Hős utcai lakók, akiknek nincs tartozása, miután felszámolják az ország leghírhedtebb gettóját. Az önkormányzat várhatóan januárban állapodik meg a kormánnyal, hogy milyen feltételekkel kapja meg az erre a célra elkülönített több mint kétmilliárd forintos támogatást – erről a Magyar Nemzetnek számolt be Kovács Róbert, az érintett fővárosi kerület fideszes polgármestere. Még nem tudni, hogy pontosan hogyan rendezik az itt élő több száz lakó helyzetét, de a két leromlott állagú házat minden bizonnyal lebontják.

Most épp cirka három és fél millióért lehet beköltözni Budapest legfelkapottabb gettójába. Néhány éve még hat-hat és fél milliót kóstált itt egy lakás ára. Az árak zuhannak, az életszínvonal pedig csak azért nem, mert ennél már nincs lejjebb – mondta korábban Habersdorfer Pál a Célpont című műsorunknak. 

Itt nem kerítés kellene, hanem az embereket kellene kilakoltatni, akik nem fizetnek. Itt arra költik a pénzt, amire nem kellene, mert lépcsőházak veszélyesek – véli egy helyi lakó, aki szerint a kilakoltatás lenne a megoldás a Hős utcai gettó felszámolására. Korábban a kerület polgármestere is úgy nyilatkozott: a probléma a helyszínen már nem kezelhető, több házat le kell bontani, az ott élők lakhatását, pedig meg kell oldani – ehhez azonban több mint kétmilliárd forintra van szükség. A kormány karácsony után 2,1 milliárd forintnyi, rendkívüli, pályázaton kívüli támogatást adott a kerületnek.

Mi azt tudjuk, hogy mi partnerek vagyunk ebben, tudjuk őket segíteni, hogyha megkeresnek. Mi folyamatosan jelentkezünk, egyelőre még elzárkóztak – mondta a Kontúr Egyesület elnöke, Urbanovszky Zsuzsanna.

A Hős utcában évek óta önkéntes szociális munkát végző Kontúr Egyesület vezetője szerint velük nem tárgyal az önkormányzat, pedig önmagában nem oldja meg a problémát, ha a házakat lebontják és a problémás lakókat máshova költöztetik.

Amikor végigmentünk október folyamán, akkor ötven önkormányzati lakás volt még ebben a társasházban. Egy részük úgy nyilatkozott, hogy igen, kaptak felajánlást az önkormányzattól egy részük úgy nyilatkozott, hogy még semmiféle felajánlás nincsen, és december 31-ével le fog járni a bérleti szerződésük – tette hozzá az önkéntes.

Kovács Róbert, a kerület fideszes polgármestere a Magyar nemzetnek azt mondta: hogy cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő lakosok kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

Kerestük a X. kerület polgármesterét, illetve az önkormányzatot, válaszoljanak a kérdéseinkre, hogy pontosan mire költenék azt a 2,1 milliárd forintos állami segítséget, amit azért kap az önkormányzat, hogy rendezze a Hős utca helyzetét. Arra is választ szerettünk volna kapni, hogy igaz-e, hogy csak azokkal a lakókkal szeretnének megállapodni, akik korábban nem halmoztak fel közüzemi tartozást.

Jelenleg a háromszáz lakásos társasházban több mint kétszázmillió forint a felhalmozott tartozás, ennek nagy része a magántulajdonokban lévő lakások közösköltség-tartozása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!