2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Emberkísérlet a mobilgát? Tarlós nem ért egyet

,

2017. augusztus 25., péntek 15:55, frissítve: péntek 19:12

Alternatív javaslattal álltak elő szakértők a római-parti gát ügyében – a főpolgármester a saját szakembereivel cáfolta az állításaikat. Tarlós István ennek ellenére a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a tanulmányt és pártfegyelem helyett mindenkit lelkiismereti szavazásra buzdít. Közben a védműről szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezést nem engedte át a Fővárosi Választási Bizottság.

A Fővárosi Közgyűlés még áprilisban döntötte el, hogy a római-parti védmű a Duna-part közelében épül meg. A tiltakozások hatására a főpolgármester később azt mondta: hajlandó újra napirendre tűzni a kérdést, amennyiben egy szakmai anyag alátámasztja, hogy az árvízvédelmi falnak jobb helye van a jelenlegi védelmi vonalon, a Nánási út–Királyok útja útvonalon.

Lányi András író-filozófus pénteken mutatta be javaslatát, melyet tájépítész, városszociológus és vízügyi szakemberekkel karöltve készített. Eszerint a part menti mobilfal felér egy emberkísérlettel, olyan kockázatos. Leginkább egy esetleges talajtöréstől tartanak a friss tanulmány szerzői, akik inkább a Nánási úton képzelnek el egy megerősített védművet.

„A talajtörés azt jelenti, hogy a gát alatt elhelyezkedő lazább szerkezetű szemcsés talajréteg képes kimosódni a nagy vizek idején, amikor nagyobb víznyomás nehezedik rá. Az ott szivárog, kimosódik, ettől a gát összeomlik” – mondta Lányi András.

Néhány órával később a főpolgármester felsorolta, szerinte miben tévednek a tanulmány készítői. Budapest vezetője a Fővárosi Csatornázási Művek szakembereivel nézette át az anyagot. A  talajtörésre vonatkozó megállapításokat is tévesnek találták. Tarlós István úgy döntött: beterjeszti a Lányi-féle anyagot a szeptemberi közgyűlés elé.

„Amit ígértem, betartom, és fontos dolgot szeretnék mondani: innen is arra biztatok mindenkit, képviselőt, polgármestert, bárkit, aki szavaz, hogy lelkiismerete szerint szavazzon. Én a magam részéről nem fogok senkit bántani és nem kérek senkit, hogy így vagy úgy szavazzon” – mondta Tarlós István.

Az Együtt és a Párbeszéd helyi népszavazással szerette volna elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát. A Fővárosi Választási Bizottság viszont megállapította, hogy a kérdésben nem tartható népszavazás.

„Mi ezt a döntést meg fogjuk támadni bíróságon, és abban bízom, hogy egyébként a főpolgármester is ebben a kérdésben meg fogja gondolni magát, és betársul az Együtthöz és a Párbeszédhez” – mondta Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke.

A lakókat és helyi vállalkozókat tömörítő Egyesület a Római-partért szervezet elnöke szerint más lenne a jó megoldás. Azt mondta: ha beljebb, a Nánási út–Királyok útja útvonalon épülne a töltés, azzal végleg leromlana az ártéri terület.

„Ezt a 70 hektárt nem lehet így magára hagyni. Akik itt élnek, itt vállalkoznak, jelenleg kimondható, hogy bocsánat, de másodrendű állampolgárok. Tehát amióta, 54 óta az a homokkupac, ami a Királyok–Nánásira odakerült, és nem vitték el, azóta ezt a 70 hektárt magára hagyták leértékelték, leamortizálták” – mondta Buzás Győző.

A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben tárgyal újra a római-parti védmű ügyéről.

Tekintse meg a teljes Budapestinfót:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!